Notícies pròpies, Totes les notícies

“Els jardins de Sa Riera” un altre projecte urbanístic insostenible que atempta la costa de Begur

Fa pocs dies que s’ha publicat el vídeo de la nova promoció de 52 pisos de luxe a la platja de Sa Riera (Begur, Baix Empordà). Una zona essencialment boscosa que ja s’ha començat a desforestar. 

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la costa de Begur, de la que forma part Ecologistes en Acció, classifica aquesta obra com un nou atemptat contra la costa i alerta que el creixement urbanístic insostenible de Begur deformarà per sempre més aquesta zona, malmetent el medi ambient, el paisatge i el patrimoni del municipi.

La desforestació que està tenint lloc a Sa Riera és com a conseqüència d’un projecte dut a terme per l’empresa Suïssa Stoneweg S.A., conjuntament amb Sorigué, sota el nom de Jardins de Sa Riera living. En el seu vídeo promocional es veu clarament com aprofiten els valors naturals de la costa de Begur per vendre 52 habitatges exclusius sota el lema “A peu de platja i en plena natura. Gaudeix del confort i de l’exclusivitat d’una zona verge a la Costa Brava”. Una promoció que ha topat amb l’oposició frontal de la Plataforma SOS Aiguafreda que veu com un altre projecte urbanístic insostenible atempta la costa de Begur.

La modificació del POUM sector Aiguafreda, l’última cala relativament verge del municipi de Begur, va alertar una gran part de la població i entitats ecologistes que es van unir el passat mes de juny sota el paraigua d’una Plataforma per Salvar la costa de Begur per fer un front comú contra la construcció d’unes 260 cases i fins a 3 nous hotels en aquesta cala. Aquest és precisament un dels projectes urbanístics amb major impacte de Begur, car es preveu la construcció de 70 hectàrees en una zona majoritàriament boscosa.

Més de la meitat del sòl d’aprofitament privat en aquesta zona és propietat de l’empresa Comercial Cap Sa Sal, S.L., propietat de la família Molano Camacho. Que, tal i com es va publicar en el setmanari EL TEMPS el passat mes d’agost, un dels propietaris de Cap Sa Sal i hereu d’aquesta coneguda nissaga colombiana és Rafael Ricardo Molano Camacho. Aquest apareix també com a president de dues empreses que tenen la seu a Panamà i que figuren als Papers de Panamà, en què s’assenyalaven casos d’elusió fiscal. Ara bé, tot i l’abast d’aquest projecte i dels secrets que se’ns puguin amagar, l’amenaça de l’especulació urbanística a Begur va molt més enllà.

L’estiu d’enguany, on la massificació ha tornat a saturar àmpliament el municipi i les seves cales, arribaven crits d’alerta des de kilòmetres de distància, des de la platja veïna de Pals i més al nord, on els estiuejants no paraven d’enviar fotografies a la Plataforma com a conseqüència del gran impacte paisatgístic derivat de la pedrera de s’Antiga. Un impacte que fins i tot ha ocupat l’atenció de mitjans de premsa internacionals. La notícia més destacada és el reportatge emès per France 2 el passat 20 de setembre i que acumula desenes de milers de visualitzacions.

En aquesta pedrera, situada entre Sa Riera i Aiguafreda, durant anys es va realitzar una activitat extractiva il·legal. Tot i així, al mes de maig de 1993, l’Ajuntament de Begur li va atorgar, amb el vistiplau d’Urbanismes i de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, una llicència provisional amb la condició que la pedrera finalitzés l’activitat l’any 1998 i realitzés una restauració total de l’espai natural. Malgrat això la pedrera va continuar funcionant fins al 2002. Data a partir de la qual la zona es va anar renaturalitzant de manera natural i en pocs anys la massa vegetal ja havia cobert pràcticament la totalitat de la zona afectada. Actualment, al 2018, en aquesta pedrera s’hi estan construint 24 habitatges de luxe fruit d’un conveni entre l’Ajuntament de Begur i la promotora Ses Negres S.L. Promotora representada pel Sr. Joan Gual Balmanya, familiar de l’exalcalde de Begur.

A la construcció d’aquestes noves urbanitzacions a la costa de Begur, ara s’hi han de sumar els nous habitatges exclusius a Sa Riera. Està previst, a més, la construcció d’un nou hotel de luxe a Sa Riera, així com noves carreteres d’accés pel bosc que uniran Sa Riera amb s’Antiga i Aiguafreda. Un creixement urbanístic insostenible que deformarà per sempre més aquesta zona, malmetent encara més el medi ambient, el paisatge i el patrimoni natural, social i cultural de Begur.

Actualment, la Plataforma està estudiant tots aquest projectes i no descarta l’inici de totes aquelles accions legals que en dret corresponguin. En breu Salvem la Costa de Begur iniciarà també una campanya per sol·licitar a cadascun dels partits polítics del consistori per a que es posicionin públicament respecte el model urbanístic de Begur que, en opinió de la Plataforma, es tracta d’un model caduc i depredador propi d’altres èpoques més grises.