Aparició en mitjans, Totes les notícies

Tala de pins i alzines a la cala sa Riera de Begur per construir-hi 52 cases de luxe

Ecologistes i alguns polítics mostren el seu rebuig a un projecte que té el permís de l’Ajuntament

Article publicat en El País per Marta Rodríguez | 09/01/2019

La promotora suïssa Stoneweg, SA ha començat la desforestació d’alzines i pins del polígon de sòl urbà “P11b Van de Walle Residencial”, en una de les últimes zones boscoses properes al nucli de la platja de sa Riera a Begur (Baix Empordà) per construir-hi 52 habitatges amb possibilitat d’un hotel. La Plataforma SOS Aiguafreda-Salvem la Costa de Begur la setmana que ve interposarà una denúncia contra la urbanització en aquesta platja, que consideren que “pràcticament ja ha perdut tota naturalitat”. Els vídeos d’aquestes tales que han compartit els ecologistes han causat rebuig a les xarxes socials. El Consistori sosté que les obres compleixen la normativa.

Entre els qui han reaccionat al vídeo de la tala d’arbres, a banda d’ecologistes que exigeixen “aturar la destrucció del nostre litoral”, hi ha el diputat d’En Comú Podem, David Cid, que ha exigit al Govern “que aturi aquesta salvatjada”. També ha carregat contra la tala el director de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Ignasi Genovès, que ha indicat: “Dèiem que els ajuntaments franquistes havien permès trinxar la costa i ara ajuntaments democràtics rematen la feina”.

L’empresa constructora ha començat a desboscar després de fer la via d’accés a la futura zona residencial “Jardins de sa Riera Living“, amb l’extracció de milers de metres cúbics de terra. Segons els ecologistes, a més, el relleu de l’emplaçament del sòl edificable amb pendents superiors al 25% vulnera els pendents màxims admesos. Per la seva banda els promotors, publiciten aquestes cases de 134,88 mi 155,45 m2 a 491.000 i 652.000 euros assegurant que estan situades en “una zona verge de les més prestigioses de la Costa Brava”.

L’alcalde, Joan Loureiro (ERC), que assegura que “no es pot fer res perquè compleixen tota la normativa”, diu que ha demanat a Territori que avaluï uns 20 sectors encara per desenvolupar, que afecten 135 hectàrees amb la possibilitat d’unes 700 cases. “Si alguna urbanització incompleix la normativa, l’aturem, però com les que ja estan consolidades quan es van començar a fer la llei actual no existia, la desclassificació és gairebé impossible”, sosté.

Els ecologistes també han denunciat per “les irregularitats detectades i pel seu impacte ambiental i paisatgístic” la urbanització que s’ha començat a fer a l’antiga pedrera de s’Antiga (sa Riera) on construeixen una vintena de cases.

Pedrera 2018
Pedrera de s’Antiga any 2018, Sa Riera (Begur)

Accedir a la notícia original a El País.