Notícies pròpies, Totes les notícies

Els “Jardins de Sa Riera” protagonitzen una nova denuncia urbanística a Begur

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur i Ecologistes en Acció interposen una denúncia urbanística contra els actes d’edificació i d’urbanització dels “Jardins de Sa Riera”. Un projecte que pretén construir unes 52 vivendes a tocar de la platja de Sa Riera (Begur).

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya han presentat una altra denúncia urbanística a l’Ajuntament de Begur, aquest cop contra els actes d’edificació i d’urbanització que s’estan executant a Sa Riera, Begur, així com també denuncien la tala d’arbres i el moviment de terres iniciats.

Es tracta d’un altre projecte d’urbanització en el ja polèmic municipi de Begur, que en els últims mesos ha estat en el punt de mira pels múltiples sectors que es podrien arribar a desenvolupar en aquesta petita vila de la Costa Brava. Projectes destinats majoritàriament per construir-hi segones residències en alguna de les 48 urbanitzacions escampades per tot el terme municipal.

La zona objecte d’aquesta denúncia es troba en el polígon Van de Walle Residencial, on les empreses StonewegSorigué estan promovent els “Jardins de Sa Riera Living” per edificar 52 habitatges (o 56 segons documents consultats) molt a prop de la platja de Sa Riera.

En la denúncia, les entitats impugnen la llicència d’obres atorgada per edificar aquest nou complex d’habitatges i invoquen la il·legalitat del planejament de Begur per haver classificat aquests terrenys (d’unes 3,6 hectàrees) com a sòl urbà malgrat la seva naturalesa forestal i malgrat no comptar amb cap servei urbanístic, ni estar consolidat per l’edificació.

De fet, tot i que l’empresa publicita aquesta promoció immobiliària com “vivendes exclusives en una zona verge a la Costa Brava”, la seva construcció ha comportat a ulls de les entitats denunciants precisament tot el contrari, la desforestació d’una extensa zona boscosa. Concretament l’última que quedava accessible en les proximitats de la platja de Sa Riera. Tant és així que la tala d’alzines sureres i pins d’aquest bosc ha aixecat en les últimes setmanes una gran indignació al municipi, però també en les xarxes socials.

Un altre aspecte impactant en el que es fonamenta la denúncia es deu a l’orografia accidentada de la zona, doncs en l’àrea a urbanitzar les pendents oscil·len entre el 22% i 34%. Un fet que segons les entitats denunciants ha provocat que ja s’hagi procedit a extreure milers de metres cúbics de substrat només per obrir i fer la via d’accés a la futura zona residencial.

La denúncia urbanística presentada sosté la il·legalitat de l’actuació municipal al classificar aquest bosc com a sòl urbà, però també per infringir la Llei d’Urbanisme, que prohibeix urbanitzar en terrenys amb pendents superiors al 20%. Per una altra banda, la denúncia alhora incideix en la manca d’una avaluació sobre els severs impactes ambientals que aquest projecte podria comportar i la manca d’integració paisatgística amb l’entorn.

Entre altres aspectes rellevants que fonamenten la denúncia, també destaca l’implantació d’una barrera arquitectònica i una pantalla edificatòria dins la franja costanera dels 500 metres, un aspecte prohibit per la Llei de Costes i que comportarà implantar un complex de 4 fileres d’edificacions superposades. Les entitats sostenen que suposarà la construcció d’una veritable muntanya artificial de fins a 32 metres d’alçada global. Fet que comportarà un enorme impacte visual sobre total la zona, tal i com es pot observar del Plànol del Projecte anomenat els “Bancals de Sa Riera”.

Per tots aquests motius la Plataforma SOS Aiguafreda i Ecologistes en Acció exigeixen la immediata suspensió de les obres per tal d’evitar que es consolidi els gravíssims impactes derivats d’aquest nou projecte urbanístic i per a que no s’incrementi la responsabilitat del consistori de Begur per haver autoritzat unes obres il·legals.

Més detalls sobre la denúncia urbanística a: https://salvemaiguafreda.com/inici-projecte-urbanistic/jardins-de-sa-riera-living/