Notícies pròpies, Totes les notícies

El Jutjat Contenciós de Girona admet a tràmit un recurs contra el projecte “Jardins de Sa Riera”, a Begur

Ecologistes en Acció i la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur han presentat un recurs contra els Jardins de Sa Riera Living. Es tracta d’un projecte de 52 habitatges situat a la platja de Sa Riera, al municipi de Begur (Baix Empordà).

A causa dels elevats impactes i de les nombroses irregularitats detectades, les entitats ja havien presentat una denúncia urbanística el passat gener, però l’Ajuntament de Begur la va desestimar. Fet que va motivar a les entitats a portar també aquest cas als jutjats. Amb aquest, ja són tres els recursos contenciosos impulsats per Salvem Begur que han estat admesos a tràmit pel Jutjat Contenciós Administratiu de Girona.

DSC07076

Begur, 4 de novembre de 2019

El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha admès a tràmit el recurs contenciós administratiu presentat per Ecologistes en Acció de Catalunya i SOS Aiguafreda – Salvem Begur (ambdues entitats integrades a la Plataforma SOS Costa Brava), contra la urbanització del sector Van de Walle Residencial, així com la seva classificació com a sòl urbà.

Es tracta d’un recurs que impugna les obres d’urbanització i d’edificació que s’estan executant a tocar de la platja de Sa Riera, en el municipi de Begur (Baix Empordà), on l’Ajuntament ha autoritzat construir-hi dos blocs d’habitatges plurifamiliars amb un total de 52 habitatges i 78 aparcaments. Una actuació que ja ha implicat la desforestació d’unes tres hectàrees de bosc i l’extracció de milers de metres cúbics de terra.

El projecte en qüestió, anomenat Jardins de Sa Riera Living i que està promogut pel fons d’inversió suïs Stoneweg, ja va ser objecte de la interposició d’una denúncia urbanística el gener de 2019, a causa de les nombroses irregularitats detectades per les entitats ecologistes. Aquesta denúncia, però, va ser desestimada el passat 2 de juliol per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Begur. Un fet que va motivar la interposició d’un nou recurs davant dels Jutjats de Girona per part de les entitats.

El recurs contenciós interposat el passat 11 d’octubre, i que ha estat admès a tràmit pocs dies després (concretament el 30 d’octubre), s’adreça a impugnar les dues llicències d’obres que permeten construir els 52 habitatges en dues fases. Però alhora, també s’impugna indirectament el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Begur del 2003, doncs les entitats consideren que el Pla va classificar indegudament aquests terrenys de naturalesa forestal com a sòl urbà.

Entre d’altres aspectes rellevants, el recurs al·lega que les obres d’urbanització i edificació són il·legals, doncs es vulnera la prohibició d’urbanitzar terrenys amb pendents superiors al 20%; es vulnera la prohibició d’implantar pantalles arquitectòniques i acumulació de volums dins la franja litoral dels primers 500 metres i, entre d’altres; es denuncia la manca d’avaluació ambiental i d’emissió d’informes per part d’organismes públics. Així mateix, les entitats també denuncien certes irregularitats comeses per part de l’Ajuntament de Begur alhora de tramitar i resoldre la denúncia urbanística.

Amb aquest, ja són tres els recursos contenciosos administratius que la plataforma de Begur ha portat davant del Jutjat Contenciós Administratiu de Girona. Als casos de la Pedrera de s’Antiga i del Xalet de Port des Pi, ara s’ha de sumar el cas dels Jardins de Sa Riera Living, situat a escassa distància dels anteriors.

Més informació d’aquest cas a https://salvemaiguafreda.com/inici-projecte-urbanistic/jardins-de-sa-riera-living/