SOS Costa Brava denuncia que els Projectes d’urbanització han seguit aprovant-se i publicant-se pels Ajuntaments durant el confinament i que totes les obres previstes s’estan accelerant.
La Plataforma SOS Costa Brava ha sortit del confinament convocant una acció per denunciar que la Costa Brava segueix en perill i que ni l’estat d’alarma -decretat durant l’emergència sanitària derivada de la COVID-19-, ni l’emergència climàtica, han servit per modificar l’urbanisme i aturar o reconduir la construcció al litoral gironí.
Aquest fet s’evidencia amb l’aprovació i publicació per l’Ajuntament de Palamós en ple confinament del Projecte d’urbanització de la Pineda del Càmping La Fosca (BOP de 23 de Març de 2020) i el Projecte de Camí de ronda i les bases de licitació del mateix (12 d’Abril de 2020). Al mateix temps que a Begur s’acceleraven les obres d’urbanització dels sectors de Sa Riera Living, de la Pedrera de s’Antiga i de Montcal, o que a Calella de Palafrugell, continuaven les obres de construcció de l’Auditori al Castell de Cap Roig.
Per denunciar aquesta situació, SOS Costa Brava (mitjançant les entitats i plataformes locals que l’integren), ha organitzat aquest dissabte 23 de maig tres concentracions, gairebé simultànies, als municipis de Palamós, Palafrugell i Begur, amb l’objectiu de:
- Mostrar que la defensa de la Costa Brava no s’atura i que la lluita segueix ben activa.
- Denunciar que les obres d’urbanització i edificació continuen a bon ritme a la Costa Brava. Com succeeix per exemple a Begur, on la construcció de Sa Riera Living (52 habitatges nous), de la Pedrera de s’Antiga (24 hab.) i de Montcal (33 hab.) continuen a bon ritme.
- Denunciar que les obres d’urbanització i edificació que s’estan executant a la zona de Montcal a Begur comportarà encara més afectacions a l’Espai d’Interès Natural Muntanyes de Begur (doncs 12 dels 33 habitatges previstos estan situats en la zona d’especial protecció). No obstant això, i la denúncia interposada fa més de sis mesos per SOS Aiguafreda- Salvem Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya, les entitats encara no han tingut cap resposta per part de l’Ajuntament de Begur.
- Denunciar el Projecte d’urbanització de la Pineda del Càmping La Fosca a Palamós. Projecte que ha estat aprovat en ple confinament i que permetrà la construcció de 2 blocs de 43 apartaments i 12 parcel·les unifamiliars, fet que provocaria la destrucció d’un hàbitat d’interès comunitari i la desaparició del darrer pulmó verd d’aquest espai del litoral de Palamós.
- Denunciar la continuació de les obres de l’Auditori de Cap Roig a Calella de Palafrugell i la manca de resposta per part de l’Ajuntament de Palafrugell a la impugnació de la llicència, així com a la resta de denúncies presentades amb relació a les obres de la Muntanya de Sant Sebastià de Llafranc, al Projecte d’urbanització d’Aigua Xelida i a les peticions de modificacions de planejament per preservar zones de bosc i espais forestals del municipi.
- Denunciar que els Ajuntaments no estan fent res per protegir el litoral. No contesten les denúncies, no investiguen les irregularitats, no modifiquen els planejaments i no responen als recursos que interposen les diferents entitats integrades en la Plataforma SOS Costa Brava.
La Plataforma SOS Costa Brava i el conjunt d’entitats que la integren, fins ara ha enfocat principalment la seva reivindicació a exigir a la Generalitat l’aprovació del Pla Director Urbanístic del litoral gironí. I alhora ha estat pressionant al Parlament de Catalunya i també a la Generalitat, la creació del Conservatori del litoral.
En el Manifest de constitució de SOS Costa Brava aprovat a Pals en data 4 d’agost de 2018, entre les Actuacions que es demanaven a totes les Administracions Públiques -a banda de revisar el Pla Director Urbanístic (PDU)-, hi havia l’exigència als Ajuntaments de modificar puntualment els seus Plans per preservar i desclassificar els espais forestals i les zones amb valors paisatgístics encara pendents de desenvolupament urbanístic.
La Plataforma SOS Costa Brava vol assenyalar amb aquesta acció, la responsabilitat dels Ajuntaments en la protecció del litoral i l’obligació d’actuar. Això és particularment cert per aquells Ajuntaments que han quedat exclosos del PDU, malgrat tenir planejaments urbanístics que permeten la destrucció i pèrdua d’espais d’interès singular.
Descarregar el comunicat original: Convocatoria SOS Costa Brava.
You must be logged in to post a comment.