Notícies pròpies, Totes les notícies

SOS Costa Brava surt del confinament per denunciar que la voràgine constructora al litoral gironí continua

SOS Costa Brava denuncia que els Projectes d’urbanització han seguit aprovant-se i publicant-se pels Ajuntaments durant el confinament i que totes les obres previstes s’estan accelerant. 

La Plataforma SOS Costa Brava ha sortit del confinament convocant una acció per denunciar que la Costa Brava segueix en perill i que ni l’estat d’alarma -decretat durant l’emergència sanitària derivada de la COVID-19-, ni l’emergència climàtica, han servit per modificar l’urbanisme i aturar o reconduir la construcció al litoral gironí.

Aquest fet s’evidencia amb l’aprovació i publicació per l’Ajuntament de Palamós en ple confinament del Projecte d’urbanització de la Pineda del Càmping La Fosca (BOP de 23 de Març de 2020) i  el Projecte de Camí de ronda i les bases de licitació del mateix (12 d’Abril de 2020). Al mateix temps que a Begur s’acceleraven les obres d’urbanització dels sectors de Sa Riera Living, de la Pedrera de s’Antiga i de Montcal, o que a Calella de Palafrugell, continuaven les obres de construcció de l’Auditori al Castell de Cap Roig.

Per denunciar aquesta situació, SOS Costa Brava (mitjançant les entitats i plataformes locals que l’integren), ha  organitzat aquest dissabte 23 de maig tres concentracions, gairebé simultànies, als municipis de Palamós, Palafrugell i Begur, amb l’objectiu de:

  1. Mostrar que la defensa de la Costa Brava no s’atura i que la lluita segueix ben activa.
  2. Denunciar que les obres d’urbanització i edificació continuen a bon ritme a la Costa Brava. Com succeeix per exemple a Begur, on la construcció de Sa Riera Living (52 habitatges nous), de la Pedrera de s’Antiga (24 hab.) i de Montcal (33 hab.) continuen a bon ritme.
  3. Denunciar que les obres d’urbanització i edificació que s’estan executant a la zona de Montcal a Begur comportarà encara més afectacions a l’Espai d’Interès Natural Muntanyes de Begur (doncs 12 dels 33 habitatges previstos estan situats en la zona d’especial protecció). No obstant això, i la denúncia interposada fa més de sis mesos per SOS Aiguafreda- Salvem Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya, les entitats encara no han tingut cap resposta per part de l’Ajuntament de Begur.
  4. Denunciar el Projecte d’urbanització de la Pineda del Càmping La Fosca a Palamós. Projecte que ha estat aprovat en ple confinament i que permetrà la construcció de 2 blocs de 43 apartaments i 12 parcel·les unifamiliars, fet que provocaria la destrucció d’un hàbitat d’interès comunitari i la desaparició del darrer pulmó verd d’aquest espai del litoral de Palamós.
  5. Denunciar la continuació de les obres de l’Auditori de Cap Roig a Calella de Palafrugell i la manca de resposta per part de l’Ajuntament de Palafrugell a la impugnació de la llicència, així com a la resta de denúncies presentades amb relació a les obres de la Muntanya de Sant Sebastià de Llafranc, al Projecte d’urbanització d’Aigua Xelida i a les peticions de modificacions de planejament per preservar zones de bosc i espais forestals del municipi.
  6. Denunciar que els Ajuntaments no estan fent res per protegir el litoral. No contesten les denúncies, no investiguen les irregularitats, no modifiquen els planejaments i no responen als recursos que interposen les diferents entitats integrades en la Plataforma SOS Costa Brava.

La Plataforma SOS Costa Brava i el conjunt d’entitats que la integren, fins ara ha enfocat principalment la seva reivindicació a exigir a la Generalitat l’aprovació del Pla Director Urbanístic del litoral gironí. I alhora ha estat pressionant al Parlament de Catalunya i també a la Generalitat, la creació del Conservatori del litoral.

En el Manifest de constitució de SOS Costa Brava aprovat a Pals en data 4 d’agost de 2018, entre les Actuacions que es demanaven a totes les Administracions Públiques -a banda de revisar el Pla Director Urbanístic (PDU)-, hi havia l’exigència als Ajuntaments de modificar puntualment els seus Plans per preservar i desclassificar els espais forestals i les zones amb valors paisatgístics encara pendents de desenvolupament urbanístic.

La Plataforma SOS Costa Brava vol assenyalar amb aquesta acció, la responsabilitat dels Ajuntaments en la protecció del litoral i l’obligació d’actuar. Això és particularment cert per aquells Ajuntaments que han quedat exclosos del PDU, malgrat tenir planejaments urbanístics que permeten la destrucció i pèrdua d’espais d’interès singular.

Descarregar el comunicat original: Convocatoria SOS Costa Brava.