Projectes Urbanístics

L’especulació urbanística amenaça amb força la costa de Begur

A Begur, un municipi encantador de la Costa Brava que durant els mesos estivals multiplica per deu la seva població habitual, l’Ajuntament està impulsant el desenvolupament urbanístic de múltiples sectors, posant en greu perill el patrimoni natural i cultural del municipi.

Per aquests motius, nombroses entitats i veïns de la zona ens hem començant a organitzar. Entre els aspectes que més ens preocupen són la manca de transparència de l’Ajuntament de Begur i, sobretot, la preocupació per l’impacte ambiental que ocasionarà el desenvolupament urbanístic insostenible promogut per l’Ajuntament de Begur.

A més del projecte d’urbanització de la cala d’Aiguafreda, més recentment ens hem començat a alarmar per altres projectes promoguts pel consistori. Entre els projectes destacats trobem:

Urbanització cala d’Aiguafreda: Construcció en 70 hectàrees situades a la cala d’Aiguafreda, l’última cala relativament verge de Begur. El sostre total previst és de 145.564 metres quadrats. El Pla permet construir uns 260 habitatges de segona residència i 3 nous hotels. Tot això, sense el suport de cap estudi d’impacte ambiental, ni paisatgístic (veure detalls d’aquest projecte en el menú desplegable).

Urbanització a la pedrera de s’Antiga: Pedrera que durant anys va operar de manera irregular i que s’hauria d’haver restaurant íntegrament. Actualment si estan construint 24 habitatges de luxe com a fruit d’un conveni amb l’Ajuntament de Begur. Empresa promotora Ses Negres S.L. representada pel Sr. Ignasi Pujadas Martí i el Sr. Joan Gual Balmanya (familiar de l’exalcalde de Begur).

Urbanització Van de Walle (Jardins de Sa Riera Living): Actualment s’està procedint a la construcció de fins a 52 habitatges de luxe a tocar del nucli urbà de Sa Riera. Es tracta d’un projecte dut a terme per l’empresa Suïssa Stoneweg SA i Sorigué sota el nom de Jardins de Sa Riera living.

A més, tenim constància que a la parcel·la Van de Walle (Sa Riera) també es pretén construir un hotel de luxe, així com noves vies d’accés a través del bosc per facilitar la circulació entre Begur – Sa Riera – s’Antiga – Aiguafreda. Tot això comportarà un augment de freqüentació i del trànsit rodat clarament inassumibles com a conseqüència de les dimensions i de l’orografia d’aquestes cales.

Urbanitzacions Mas Mató, Cala del Rei i Port Des Pi: Totes les urbanitzacions properes a la platja de Sa Riera, així com d’altres zones litorals del municipi, estan patint una forta pressió urbanística. En els dos últims anys s’han construït com a mínim una cinquantena de xalets amb un elevadíssim impacte paisatgístic sobre les zones boscoses d’elevada pendent que rodegen les cales.

La SOS Aiguafreda-Salvem la Costa de Begur considerem que l’especulació urbanística posa en perill el caràcter autèntic amb què l’ajuntament es publicita. A més, no entenem com Begur pot estar subscrit a la Xarxa Estatal de Municipis per la Qualitat de Vida, una aliança adscrita a la filosofia Slow City, quan precisament el consistori està promovent tot el contrari, destrucció del litoral, augment de la pressió turística, del trànsit rodat, de la contaminació i del consum de recursos naturals escassos. Per tots aquests motius, nombroses entitats i veïns ens estem organitzant per intentar frenar aquests disbarats. Ens ajudes?