Notícies

Notícies pròpies, Totes les notícies

La gran operació especulativa a la Pedrera de s’Antiga torna a posar Begur en el punt de mira

Les entitats SOS Costa Brava, Ecologistes en Acció i la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur, convoquen una roda de premsa a la platja de Sa Riera per donar a conèixer les darreres actuacions realitzades contra la urbanització a la Pedrera de s’Antiga a Begur.

En aquesta ocasió, les entitats denuncien públicament les 3 noves edificacions autoritzades per l’Ajuntament de Begur, corresponents a la 2a fase de construcció a la Pedrera, i alhora posen en evidència la gran operació especulativa fruit de la requalificació dels terrenys d’aquesta antiga pedrera que s’haurien d’haver restaurat.

Les entitats SOS Costa Brava, Ecologistes en Acció i la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur han convocat aquest divendres 11 de febrer a la platja de Sa Riera una roda de premsa per donar a conèixer els nous passos que han iniciat relatius a la polèmica urbanització a la Pedrera de s’Antiga a Begur.

La setmana passada (concretament el 4 de febrer), les entitats van interposar una nova denúncia urbanística contra les noves obres autoritzades a la Pedrera de s’Antiga, impugnant la llicència atorgada per l’Ajuntament de Begur que ha autoritzat 3 nous habitatges. Denuncia fomentada per les greus irregularitats que comporten aquestes obres i pel greu impacte ambiental i paisatgístic.

Precisament, el passat 20 de gener de 2022, en el procés judicial relatiu a les obres d’urbanització i edificació de la 1ª fase del projecte (construcció dels 5 primers habitatges), es van presentar diversos informes pericials, entre els quals l’emès pel Laboratori d’Anàlisi de Paisatge de la Universitat de Girona, informe que confirma les irregularitats denunciades per les entitats. Entre les quals destaquen les següents:

 • La requalificació irregular d’aquests terrenys que foren una antiga pedrera i que s’havia de restaurar. Requalificació que s’efectuà amb signatura d’un conveni urbanístic que va permetre passar de sòl no urbanitzable a sòl urbanitzable (Sector S-28) amb un potencial de 24 habitatges.
 • L’afectació parcial a l’espai protegit Muntanyes de Begur, inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, amb la urbanització dels accessos i vials.
 • La naturalesa forestal dels terrenys, i l’existència d’un informe del Departament de Medi Ambient de 17 de Març de 2003 indicant que no es requalifiqués aquest sector.
 • La infracció de la prohibició d’urbanitzar terrenys amb pendents superiors al 20%.
 • Un impacte visual i paisatgístic crític i incompatible amb els valors presents a l’àrea. Així com la manca d’emissió del preceptiu Informe d’impacte i integració paisatgística per part de l’òrgan competent en matèria de paisatge de la Generalitat de Catalunya.
 • Concessió de la llicència i inici de les obres abans de la urbanització del vial d’accés i sense exigir la prestació d’aval pel 100% de l’obra urbanitzadora.
 • Producció d’una reserva de dispensació i atorgament d’un tracte singular i de favor en requalificar els terrenys que eren de sòl no urbanitzable (SNU) i de naturalesa forestal, prèvia signatura d’un conveni amb els propietaris i pagament de la quantitat de 414.698,35€.
 • Producció d’un supòsit de desviació de poder prohibit per l’ordenament jurídic en permetre no restaurar l’activitat extractiva de l’antiga pedrera, amb vulneració del Programa de Restauració, etc.

Durant la roda de premsa, les entitats també han donat a conèixer les darreres novetats que s’ha produït en el procés judicial que es segueix davant del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona en impugnació de les obres d’edificació de la 1ª fase (corresponent a l’edificació de 5 habitatges). Procés judicial que té per objecte l’anul·lació de la llicència d’obres amb peticions d’enderroc de tot allò construït i la restauració de tot el sòl afectat.

Tanmateix, les entitats han volgut així mateix incidir en la important operació especulativa entorn el sector de la Pedrera de s’Antiga de Begur. Actualment, es troben en venda 4 dels habitatges construïts per un import total d’uns 8.330.000€, és a dir, una mitjana propera als 2 milions d’euros per xalet. Situació que per les entitats corrobora que l’operació de requalificació del sòl de l’antiga pedrera, permetent construir fins a 24 nous habitatges, és en realitat una operació especulativa que hauria de ser vista com veritable escàndol públic.

Front a això, les entitats recorden els següents fets:

 1. Es van requalificar els terrenys de 3,1 hectàrees que eren sòl no urbanitzable i que per llei s’havien de restaurar i revegetar.
 2. La requalificació es va efectuar amb la signatura d’un conveni urbanístic entre l’Ajuntament de Begur i el promotor i mitjançant un pagament de 414.698,35€.
 3. Es va permetre al Promotor implantar 24 habitatges a l’antiga Pedrera.
 4. El 10% de cessió d’aprofitament urbanístic del sector que s’havia de cedir obligatòria i gratuïtament, no s’ha efectuat en terrenys en aquest àmbit.
 5. El conveni preveia un pagament substitutori en concepte de cessió del 10% de tan sols 37.699,80€.

Però a més dels aspectes especulatius, a criteri de les entitats les actuacions d’urbanització i edificació a la Pedrera de s’Antiga són també un greu atemptat al patrimoni natural, ambiental i paisatgístic de Begur, raó per la qual reiteren que continuaran actuant per intentar revertir aquesta actuació urbanística.

Finalment, les entitats lamenten i denuncien la continuada i reiterada falta de respecte de l’Ajuntament de Begur pel medi natural, pel paisatge i per l’EIN Muntanyes de Begur. I pel fet que l’Ajuntament es posicioni sempre favorablement a promoure el totxo en el seu municipi. Tal i com s’ha evidenciat al permetre la 2ª fase d’edificació a la Pedrera de s’Antiga, però també pel fet d’haver impugnat el Pla Director Urbanístic (PDU) de sòls no sostenibles del litoral gironí aprovat per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de reduir els àmbits protegits pel PDU.

Notícies pròpies, Totes les notícies

Vermut festiu a Begur (diumenge 29 de novembre)

🎉 SOS AIGUAFREDA – SALVEM BEGUR tenim bones notícies per compartir!
🥂 Per això hem decidit organitzar un vermut festiu a l’aire lliure, en companyia de la veu i música de l’Aurora Ortiz, per celebrar els èxits obtinguts, però també per recordar algunes de les obres més polèmiques que segueixen el seu curs.
📅 Diumenge dia 29 de novembre de 2020 a les 11:00.
📍 Punt de trobada: Davant la Farmàcia Es Mirador (Plaça Forgas nº 11, Begur), des d’on anirem caminant fins a l’Avinguda Puig Montcal (molt a prop del Jodofi i la rotonda d’Aiguablava).
👩‍👩‍👦‍👦 Tothom serà molt benvingut/da! Només haureu de portar el vostre got de casa. Us esperem!
🔎 Més informació i actualitzacions a @SOSAiguafreda.

Notícies pròpies, Totes les notícies

SOS Aiguafreda – Salvem Begur celebra que s’hagi salvat la Cala d’Aiguafreda i una part de Montcal, però continua considerant insuficient el Pla Urbanístic de la Costa Brava presentat avui

El Pla Director Urbanístic (PDU) de la Costa Brava presentat avui a la Comissió d’Urbanisme de Girona cataloga finalment 12 sectors de Begur com a extingits, és a dir, s’han salvat de la febre constructora. Alhora, 6 sectors més han estat modificats i la seva edificabilitat s’ha reduït. No obstant això, nombroses altres urbanitzacions (moltes d’elles polèmiques i denunciades per la Plataforma) continuen el seu procés urbanitzador.

Una de les 12 zones que s’ha desclassificat és precisament el de la cala d’Aiguafreda. Un polèmic projecte que en els darrers anys ha estat en l’epicentre de nombroses protestes, ja que en aquest paratge relativament verge de la costa de Begur es pretenia construir més de 260 habitatges i fins a 3 nous hotels. Actualment, però, i gràcies al PDU presentat avui, es confirma que aquest tram de costa està fora de perill. Un fet que suposa una victòria per la Plataforma SOS Aiguafreda- Salvem Begur, que es va constituir precisament amb l’objectiu de salvar aquestes 70 hectàrees de bosc litoral de l’especulació urbanística.

Segons Lydia Chaparro, portaveu de la Plataforma Salvem Begur “És en aquest sentit que estem d’enhorabona, ja que, a més de la cala d’Aiguafreda s’han pogut salvar fins a 11 altres zones que es pretenien urbanitzar com ara l’Arbreda, Vancells, el Rec de Sa Tuna i un sector proper a la platja de Sa Riera. Així mateix, unes altres 6 urbanitzacions s’han modificat i veuran el nombre d’habitatges que es podrien construir reduïts. Aquest és el cas, per exemple, de les urbanitzacions Bosc major-Es Valls i la Font de la Salut, així com un sector important que s’ha inclòs a última hora. Aquest últim sector que s’ha salvat in extremis correspon a la part de Montcal que se superposa al PEIN Muntanyes de Begur, un altre petit èxit que també considerem una excel·lent notícia“.

En total, entre els sectors extingits i modificats, el nombre d’habitatges que es deixarien de construir només al municipi de Begur seria de l’ordre dels 550 habitatges. La immensa majoria dels quals hagués estat destinat a la construcció de segones residències. Una reducció que la Plataforma SOS Aiguafreda-Salvem Begur veu amb bons ulls, ja que considera que el creixement urbanístic previst a la vila, i en general a la Costa Brava, era completament insostenible i clarament irresponsable, i més en el context actual d’emergència climàtica.

No obstant això, les polèmiques urbanitzacions de la Pedrera de S’Antiga i Sa Riera Living, que han estat denunciades per la Plataforma es mantenen, és a dir, segueixen el procés urbanitzador. De fet, el PDU publicat esmenta concretament que es mantenen 5 urbanitzacions, però segons la Plataforma Salvem Begur el Departament de Territori i Sostenibilitat ha oblidat incloure en la seva anàlisi 17 altres urbanitzacions que també es mantenen i que se seguiran edificant. Entre les urbanitzacions que es mantenen en el PDU (o directament no s’esmenten), es troben alguns dels projectes urbanístics més polèmics que la plataforma ha portat als tribunals:

 • El sector Van de Walle residencial, conegut sota el nom de Jardins de Sa Riera Living i que està duent a terme el fons d’inversió Suís de Stoneweg. Es tracta d’un projecte àmpliament insostenible que preveu la construcció de fins a 52 habitatges a tocar de la platja de Sa Riera. Aquest projecte que ha estat denunciat i que ha estat admès a tràmit pel Tribunal Contenciós de Girona ja ha suposat la desforestació de més de 3 hectàrees de bosc i l’extracció de milers de metres cúbics de terra;
 • El sector de la Pedrera de S’Antiga que, tot i ser un projecte que presenta nombroses irregularitats (a banda dels nombrosos impactes ambientals i paisatgístics) i ser fruit d’una requalificació urbanística, continua amb la construcció de 24 habitatges sense que cap institució li posi fre. No obstant això, es tracta d’un altre projecte polèmic denunciat per la Plataforma i que també ha estat admès a tràmit pel Tribunal Contenciós de Girona.

Pel que fa al sector denominat Montcal 2 on es pretenia construir 33 habitatges, a banda de tenir la peculiaritat de compartir el mateix promotor que el cas anterior, es tracta d’un altre projecte polèmic i denunciat per la plataforma pel seu elevat impacte ambiental, ja que més del 53% de l’àmbit està situat dins de la Xarxa Natura 2000 i del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) Muntanyes de Begur. Finalment aquest sector, que en principi continuava el seu procés urbanitzador, sembla que s’ha salvat en l’últim moment (almenys la part superposada sobre el PEIN). No obstant això, la llicència ja està atorgada i només l’Ajuntament de Begur pot resoldre-ho estimant el recurs de reposició presentat per Salvem Begur i la petició de paralització de les obres.

En conclusió, tot i que es deixaran de construir uns 550 habitatges al municipi de Begur gràcies al PDU presentat avui, el potencial edificatori continua essent extremadament elevat segons la portaveu de la Plataforma que declara que “s’ha d’abandonar d’una vegada per totes el model obsolet de construir segones residències i noves urbanitzacions, no només pels nombrosos impactes ambientals que comporta, sinó també perquè aquest model urbanístic buida, fragmenta i empobreix la vila”. I afegeix “Ara és moment que l’Ajuntament de Begur revisi el seu plantejament urbanístic i aposti per protegir els pocs espais naturals que encara queden”.

Per tot això, la Plataforma Salvem Begur considera que, tot i que el PDU de la Costa Brava proposat avui haurà ajudat en reduir l’impacte de l’urbanisme i alleujar la forta pressió i sobresaturació que pateix des de fa anys aquest petit municipi del Baix Empordà, el nombre d’habitatges i el model territorial proposat continua sent clarament insostenible, motius pels quals ara caldria que a escala municipal es treballés en l’única via possible: el decreixement del potencial urbanístic de la vila.

Jardins de Sa Riera Living i Pedrera de s’Antiga
Notícies pròpies, Totes les notícies

SOS Aiguafreda – Salvem Begur celebra que se haya salvado la Cala de Aiguafreda y una parte de Montcal, aunque sigue considerando insuficiente el Plan Urbanístico de la Costa Brava presentado hoy

El Plan Director Urbanístico (PDU) de la Costa Brava presentado hoy a la Comisión de Urbanismo de Girona cataloga finalmente 12 sectores de Begur como extinguidos, es decir, se han salvado de la fiebre constructora. Asimismo, 6 sectores más han sido modificados y su edificabilidad se ha reducido. Sin embargo, numerosas otras urbanizaciones (muchas de ellas polémicas y denunciadas por la Plataforma) continúan su proceso urbanizador.

Cala d’Aiguafreda (Begur)

Una de las 12 zonas que se ha desclasificado es precisamente el de la cala de Aiguafreda. Un polémico proyecto que en los últimos años ha estado en el epicentro de numerosas protestas y denuncias, ya que en este paraje relativamente virgen de la costa de Begur se pretendía construir más de 260 viviendas y hasta 3 nuevos hoteles. Actualmente, sin embargo, y gracias al PDU presentado hoy, se confirma que este tramo de costa está a salvo. Un hecho que supone una victoria para la Plataforma SOS Aiguafreda- Salvem Begur, que se constituyó precisamente con el objetivo de salvar estas 70 hectáreas de bosque litoral de la especulación urbanística.

Según Lydia Chaparro, portavoz de la Plataforma Salvem Begur “Es en este sentido que estamos de enhorabuena, ya que, además de la cala de Aiguafreda se han podido salvar hasta 11 otras zonas que se pretendían urbanizar como la Arboleda, Vancells, el Rec de Sa Tuna y un sector cercano a la playa de Sa Riera. Asimismo, otras 6 urbanizaciones se han modificado y verán el número de viviendas que se podrían construir reducidas. Este es el caso, por ejemplo, de las urbanizaciones Bosc major-Es Valls y la Font de la Salut, así como un sector importante que se ha incluido a última hora. Este último sector que se ha salvado in extremis se trata de la parte de Montcal que se superpone sobre el PEIN Muntanyes de Begur, otro pequeño logro que también consideramos una excelente noticia”.

En total, entre los sectores extinguidos y modificados, el número de viviendas que se dejarían de construir solo en el municipio de Begur sería del orden de las 550 viviendas. La inmensa mayoría de las cuales hubieran sido destinadas a la construcción de segundas residencias. Una reducción que la Plataforma SOS Aiguafreda-Salvem Begur ve con buenos ojos, ya que considera que el crecimiento urbanístico previsto en el municipio, y en general en la Costa Brava, es completamente insostenible y claramente irresponsable, y más en el contexto actual de emergencia climática.

Sin embargo, las polémicas urbanizaciones de la Pedrera de s’Antiga y Sa Riera Living, que han sido denunciadas por la Plataforma se mantienen, es decir, siguen el proceso urbanizador. De hecho, el PDU publicado menciona concretamente que se mantienen 5 urbanizaciones, pero según la Plataforma Salvem Begur el Departamento de Territorio y Sostenibilidad ha olvidado incluir en su análisis 17 otras urbanizaciones que también se mantienen y que seguirán edificándose. Entre las urbanizaciones que se mantienen en el PDU (o directamente no se mencionan), se encuentran algunos de los proyectos urbanísticos más polémicos que la plataforma ha llevado a los tribunales:

 • El sector Van de Walle residencial, más conocido con el nombre de Jardins de Sa Riera Living y que está llevando a cabo el fondo de inversión Suizo de Stoneweg, se trata de un proyecto ampliamente insostenible que prevé la construcción de hasta 52 viviendas junto a la playa de Sa Riera. Este proyecto que ha sido denunciado y que ha sido admitido a trámite por el Tribunal Contencioso de Girona ya ha supuesto la deforestación de más de 3 hectáreas de bosque y la extracción de miles de metros cúbicos de tierra;
 • El sector de la Pedrera de S’Antiga que, a pesar de ser un proyecto que presenta numerosas irregularidades (aparte de los numerosos impactos ambientales y paisajísticos) y ser fruto de una recalificación urbanística, continúa con la construcción de 24 viviendas sin que ninguna institución le ponga freno. Sin embargo, se trata de otro proyecto polémico denunciado por la Plataforma y que también ha sido admitido a trámite por el Tribunal Contencioso de Girona;

Con respecto al sector denominado Montcal 2 donde se pretendía construir 33 viviendas, aparte de tener la peculiaridad de compartir el mismo promotor que el caso anterior, se trata de otro proyecto polémico de elevado impacto ambiental, ya que más del 53% del ámbito está situado dentro de la Red Natura 2000 y del Plan de Espacios de Interés Natural (PEIN) Muntanyes de Begur. Finalmente este sector, que en principio continuaba su proceso urbanizador, parece que se ha salvado en el último momento (al menos la parte superpuesta sobre el PEIN). Sin embargo, la licencia ya está otorgada y solo el Ayuntamiento de Begur podría resolver este caso estimando el recurso de reposición presentado por Salvem Begur y la petición de paralización de las obras.

En conclusión, a pesar de que se dejarán de construir unas 550 viviendas en el municipio de Begur gracias al PDU presentado hoy, el potencial edificatorio sigue siendo extremadamente elevado según la portavoz de la Plataforma, que declara que “se debe abandonar de una vez por todas el modelo obsoleto de construir segundas residencias y nuevas urbanizaciones, no solo por los numerosos impactos ambientales que conlleva, sino también porque este modelo urbanístico vacía, fragmenta y empobrece el municipio“. Y añade “Ahora es momento de que el Ayuntamiento de Begur revise su planteamiento urbanístico y apueste por proteger los pocos espacios naturales que aún quedan“.

Por todo ello, la Plataforma Salvem Begur considera que, aunque el PDU de la Costa Brava propuesto habrá ayudado a reducir el impacto del urbanismo y aliviar la fuerte presión y sobresaturación que sufre desde hace años este pequeño municipio del Baix Empordà, el número de viviendas y el modelo territorial propuesto sigue siendo claramente insostenible, motivos por los que ahora, a escala municipal, se debería trabajar en la única vía posible: el decrecimiento del potencial urbanístico de Begur.

Notícies pròpies, Totes les notícies

Nova denúncia contra l’Ajuntament de Begur per atorgar una llicència d’obres que permet edificar en terrenys de la Xarxa Natura 2000

 • Ecologistes en Acció i SOS Aiguafreda-Salvem Begur presenten una nova denúncia davant de l’Ajuntament de Begur (Baix Empordà). En aquesta ocasió les entitats impugnen una llicència d’obres que permet edificar en una zona de Montcal, situada en plena Xarxa Natura 2000 i sobre un Hàbitat d’Interès Comunitari.
 • Amb aquesta acció, les entitats ecologistes ja sumen més de 6 denúncies urbanístiques presentades contra l’Ajuntament de Begur en els últims dos anys.

Begur, 7 de juliol de 2020

Ecologistes en Acció de Catalunya, en representació de SOS Aiguafreda-Salvem Begur, ha presentat una nova denúncia davant de l’Ajuntament de Begur. En aquesta ocasió les entitats ecologistes -que estan integrades alhora dintre la Plataforma SOS Costa Brava- impugnen una llicència d’obres que permet edificar uns terrenys situats al sector de Montcal, concretament, en una parcel·la situada en l’Avinguda Montcal número 27 (parcel·la amb referència cadastral 7028212EG1472N).

A banda dels nombrosos motius que fonamenten la impugnació de la llicència d’obres (veure recurs presentat), les entitats mostren el seu malestar contra la Junta de Govern de Begur per haver atorgat la llicència d’obres el passat 28 d’abril, durant el confinament, malgrat la paralització de tramitació d’expedients decretada durant l’estat d’alarma. Però, sobretot, les entitats destaquen en el recurs interposat les nombroses irregularitats que suposaria aquesta obra, pel fet d’afectar terrenys de naturalesa forestal inclosos en la Xarxa Natura 2000 i l’Espai d’Interès Natural (EIN) Muntanyes de Begur.

Continua la lectura de “Nova denúncia contra l’Ajuntament de Begur per atorgar una llicència d’obres que permet edificar en terrenys de la Xarxa Natura 2000”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Nueva denuncia contra el Ayuntamiento de Begur por otorgar una licencia de obras que permite edificar en terrenos de la Red Natura 2000

 • Ecologistas en Acción y SOS Aiguafreda-Salvem Begur presentan una nueva denuncia ante el Ayuntamiento de Begur (Baix Empordà). En esta ocasión las entidades impugnan una licencia de obras que permite edificar en una zona llamada Montcal, situada en plena Red Natura 2000 y sobre un Hábitat de Interés Comunitario.
 • Con esta acción, las entidades ecologistas ya suman más de 6 denuncias urbanísticas presentadas contra el Ayuntamiento de Begur en los últimos dos años.

Begur, 7 de julio de 2020

Ecologistas en Acción, en representación de SOS Aiguafreda-Salvem Begur, ha presentado una nueva denuncia ante el Ayuntamiento de Begur. En esta ocasión las entidades ecologistas -que están integradas a su vez dentro la Plataforma SOS Costa Brava- impugnan una licencia de obras que permite edificar unos terrenos situados en el sector de Montcal, concretamente en una parcela situada en la Avenida Montcal número 27 (parcela con referencia catastral 7028212EG1472N).

Entre los numerosos motivos que fundamentan la impugnación de la licencia de obras (ver recurso presentado), las entidades muestran su malestar contra la Junta de Gobierno de Begur por haber otorgado la licencia de obras el pasado 28 de abril, durante el confinamiento, a pesar de la paralización de tramitación de expedientes decretada durante el estado de alarma. Pero, sobre todo, las entidades destacan en el recurso de reposición interpuesto las numerosas irregularidades que supondría esta obra, por afectar terrenos de naturaleza forestal incluidos en la Red Natura 2000 y el Espacio de Interés Natural (EIN) Montañas de Begur.

Continua la lectura de “Nueva denuncia contra el Ayuntamiento de Begur por otorgar una licencia de obras que permite edificar en terrenos de la Red Natura 2000”

Notícies pròpies, Totes les notícies

SOS Costa Brava surt del confinament per denunciar que la voràgine constructora al litoral gironí continua

SOS Costa Brava denuncia que els Projectes d’urbanització han seguit aprovant-se i publicant-se pels Ajuntaments durant el confinament i que totes les obres previstes s’estan accelerant. 

La Plataforma SOS Costa Brava ha sortit del confinament convocant una acció per denunciar que la Costa Brava segueix en perill i que ni l’estat d’alarma -decretat durant l’emergència sanitària derivada de la COVID-19-, ni l’emergència climàtica, han servit per modificar l’urbanisme i aturar o reconduir la construcció al litoral gironí.

Aquest fet s’evidencia amb l’aprovació i publicació per l’Ajuntament de Palamós en ple confinament del Projecte d’urbanització de la Pineda del Càmping La Fosca (BOP de 23 de Març de 2020) i  el Projecte de Camí de ronda i les bases de licitació del mateix (12 d’Abril de 2020). Al mateix temps que a Begur s’acceleraven les obres d’urbanització dels sectors de Sa Riera Living, de la Pedrera de s’Antiga i de Montcal, o que a Calella de Palafrugell, continuaven les obres de construcció de l’Auditori al Castell de Cap Roig.

Per denunciar aquesta situació, SOS Costa Brava (mitjançant les entitats i plataformes locals que l’integren), ha  organitzat aquest dissabte 23 de maig tres concentracions, gairebé simultànies, als municipis de Palamós, Palafrugell i Begur, amb l’objectiu de:

 1. Mostrar que la defensa de la Costa Brava no s’atura i que la lluita segueix ben activa.
 2. Denunciar que les obres d’urbanització i edificació continuen a bon ritme a la Costa Brava. Com succeeix per exemple a Begur, on la construcció de Sa Riera Living (52 habitatges nous), de la Pedrera de s’Antiga (24 hab.) i de Montcal (33 hab.) continuen a bon ritme.
 3. Denunciar que les obres d’urbanització i edificació que s’estan executant a la zona de Montcal a Begur comportarà encara més afectacions a l’Espai d’Interès Natural Muntanyes de Begur (doncs 12 dels 33 habitatges previstos estan situats en la zona d’especial protecció). No obstant això, i la denúncia interposada fa més de sis mesos per SOS Aiguafreda- Salvem Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya, les entitats encara no han tingut cap resposta per part de l’Ajuntament de Begur.
 4. Denunciar el Projecte d’urbanització de la Pineda del Càmping La Fosca a Palamós. Projecte que ha estat aprovat en ple confinament i que permetrà la construcció de 2 blocs de 43 apartaments i 12 parcel·les unifamiliars, fet que provocaria la destrucció d’un hàbitat d’interès comunitari i la desaparició del darrer pulmó verd d’aquest espai del litoral de Palamós.
 5. Denunciar la continuació de les obres de l’Auditori de Cap Roig a Calella de Palafrugell i la manca de resposta per part de l’Ajuntament de Palafrugell a la impugnació de la llicència, així com a la resta de denúncies presentades amb relació a les obres de la Muntanya de Sant Sebastià de Llafranc, al Projecte d’urbanització d’Aigua Xelida i a les peticions de modificacions de planejament per preservar zones de bosc i espais forestals del municipi.
 6. Denunciar que els Ajuntaments no estan fent res per protegir el litoral. No contesten les denúncies, no investiguen les irregularitats, no modifiquen els planejaments i no responen als recursos que interposen les diferents entitats integrades en la Plataforma SOS Costa Brava.

La Plataforma SOS Costa Brava i el conjunt d’entitats que la integren, fins ara ha enfocat principalment la seva reivindicació a exigir a la Generalitat l’aprovació del Pla Director Urbanístic del litoral gironí. I alhora ha estat pressionant al Parlament de Catalunya i també a la Generalitat, la creació del Conservatori del litoral.

En el Manifest de constitució de SOS Costa Brava aprovat a Pals en data 4 d’agost de 2018, entre les Actuacions que es demanaven a totes les Administracions Públiques -a banda de revisar el Pla Director Urbanístic (PDU)-, hi havia l’exigència als Ajuntaments de modificar puntualment els seus Plans per preservar i desclassificar els espais forestals i les zones amb valors paisatgístics encara pendents de desenvolupament urbanístic.

La Plataforma SOS Costa Brava vol assenyalar amb aquesta acció, la responsabilitat dels Ajuntaments en la protecció del litoral i l’obligació d’actuar. Això és particularment cert per aquells Ajuntaments que han quedat exclosos del PDU, malgrat tenir planejaments urbanístics que permeten la destrucció i pèrdua d’espais d’interès singular.

Descarregar el comunicat original: Convocatoria SOS Costa Brava.

Notícies pròpies, Totes les notícies

S’estableix una quota mensual de 10€ per ajudar a la Plataforma de Begur

📣 AJUDA! Animem a tothom que pugui que ens faci una aportació mensual de 10€ (o de la quantitat que consideri) especificant SALVEM BEGUR per ajudar-nos a recaptar els 15.000€ que ens falten per poder prosseguir amb els 4 recursos que tenim al Tribunal Contenciós de Girona contra ⇒ els 24 xalets a la Pedrera de s’Antiga; els 52 habitatges a tocar de la platja de Sa Riera (“Jardins de Sa Riera Living”); els 33 habitatges a tocar de Puig Montcal i; el nou xalet a la cala de Port des Pi, a Sa Riera.

🤩 Com ja hem anticipat, és més que probable que haguem salvat la Cala d’Aiguafreda de l’especulació urbanística! Ho sabrem definitivament quan es publiqui -d’aquí a uns mesos- el PDU de la Costa Brava, però mentrestant hi ha d’altres paratges de Begur que estan amenaçats. Cada granet de sorra compte i necessitem la vostra ajuda i col·laboració.

🌊 Per ser membre de la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur i ajudar en aquesta lluita us proposem fer un donatiu mensual de 10€ (o de la quantitat que considereu) mitjançant una transferència al següent compte, especificant SALVEM BEGUR:
TRIODOS BANK
IBAN: ES 74 1491 0001 21 2023226422
BIC: TRIOESMMXXX
TITULAR: ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA

O mitjançant Paypal disponible a través d’aquest enllaç https://paypal.me/salvembegur

20191207-122640-CLI
52 habitatges – projecte anomenat “Jardins de Sa Riera Living”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Se establece una cuota mensual de 10€ para ayudar a la Plataforma de Begur

📣 ¡AYUDA! Animamos a todas las personas que puedan que nos hagan una aportación mensual de 10 € (o de la cantidad que considere) especificando SALVEM BEGUR para ayudarnos a recaudar los 15.000 € que nos faltan para poder seguir con los cuatro recursos que tenemos en el Tribunal Contencioso de Girona contra ⇒ los 24 chalets de La Pedrera de S’Antiga; las 52 viviendas junto a la playa de Sa Riera (“Jardines de Sa Riera Living”); las 33 viviendas de la zona de Puig Montcal y; el chalet sobre la cala del Port des Pi, en Sa Riera.

🤩 Como ya anunciamos en su día, es muy probable que hayamos salvado la Cala de Aiguafreda de la especulación urbanística! Lo sabremos definitivamente cuando se publique -de aquí a unos meses- el PDU de la Costa Brava, pero entretanto hay otros parajes de Begur que siguen amenazados. Cada grano de arena cuenta y necesitamos vuestra ayuda y colaboración.

🌊 Para ser miembro de la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur, y ayudar en esta lucha os proponemos contribuir con una cuota mensual de 10 € (o la cantidad que cada uno considere) mediante una transferencia a la siguiente cuenta bancaria, especificando SALVEM BEGUR:
TRIODOS BANK
IBAN: ES 74 1491 0001 21 2023226422
BIC: TRIOESMMXXX
TITULAR: ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA

O mediante Paypal disponible a través de este enlace: https://paypal.me/salvembegur

20191207-122640-CLI
52 habitatges – projecte anomenat “Jardins de Sa Riera Living”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Nous avons prévu une cotisation mensuelle de 10€ afin d’aider la Plateforme de Begur

📣 NOUS AVONS BESOIN DE VOTRE SOUTIEN ! Nous encourageons tout le monde, selon les moyens de chacun, à faire une donation mensuelle de 10€ (ou bien la quantité que vous considérez opportune) en spécifiant SALVEM BEGUR afin de nous aider à collecter 15.000€ qui nous manquent pour pouvoir continuer avec les 4 appels qui sont au Tribunal Contentieux de Girone contre ⇒ les 24 villas a la Pedrera de s’Antiga; les 52 résidences auprès de la plage de Sa Riera (“Jardins de Sa Riera Living”); les 33 résidences auprès de Puig Montcal et; la nouvelle villa qui se construit directement sur Port des Pi, à Sa Riera.

🤩 Nous avançons à nouveau, que nous avons déjà sauvé la Crique d’Aiguafreda de la spéculation sur le développement urbanistique ! Nous aurons la réponse définitive dès que l’information sera publiée -d’ici les prochains mois- dans le PDU (Plan Directeur Urbanistique) de la Costa Brava, bien que pour l’instant nous avons d’autres coins de Begur encore menacés. CHAQUE PETIT GRAIN DE SABLE compte ! C’est pour cela que toute contribution sera la bienvenue !

🌊 Pour devenir membre de la Plateforme SOS Aiguafreda – Salvem Begur et nous aider dans cette lutte, nous proposons d’effectuer une donation mensuelle de 10€ (ou bien la quantité que vous considérez opportune) à travers un transfert bancaire sur le compte suivant, en spécifiant SALVEM BEGUR :
TRIODOS BANK
IBAN: ES 74 1491 0001 21 2023226422
BIC: TRIOESMMXXX
TITULAIRE: ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA

Ou bien à travers Paypal disponible à travers ce lien https://paypal.me/salvembegur

20191207-122640-CLI
52 habitatges – projecte anomenat “Jardins de Sa Riera Living”

Notícies pròpies, Totes les notícies

A monthly donation of € 10 is established to help the Platform in Begur

📣 HELP! We encourage everyone who can make a monthly donation of € 10 (or whatever amount they consider) specifying SALVEM BEGUR to help us raise the € 15,000 we are missing, so we can continue with the 4 appeals we have in court against ⇒ the 24 chalets in the Pedrera de s’Antiga; the 52 homes next to the beach of Sa Riera (“Jardins de Sa Riera Living”); the 33 homes next to Puig Montcal and; the new villa in the beach of Port des Pi, in Sa Riera.

🤩 As we have already announced, it is more than likely that we have saved Cala d’Aiguafreda from urban speculation! We will definitely know it when the new Master Plan of the Costa Brava is published in a few months, but in the meantime there are other places in Begur that are threatened. Every bit of sand counts and we need your help and collaboration.

🌊 To become a member of the SOS Aiguafreda – Salvem Begur Platform and to help us in this fight, we suggest making a monthly donation of € 10 (or the amount you consider) through a transfer to the following account, specifying SALVEM BEGUR: TRIODOS BANK
IBAN: ES 74 1491 0001 21 2023226422
BIC: TRIOESMMXXX
TITULAR: ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA

Or through Paypal available in this link https://paypal.me/salvembegur

20191207-122640-CLI
52 habitatges – projecte anomenat “Jardins de Sa Riera Living”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Dissabte 15 de febrer, presentació del Pla Director de la Costa Brava a Begur

Data: Dissabte 15 de febrer de 2020   Hora: 10h30 – 12h00   Lloc: Begur, Casino Cultural de Begur (C/ Casino nº 1).

Flyer 15 de febrer Begur

La Plataforma Salvem la Costa de Begur (amb la col·laboració d’Ecologistes en Acció i SOS Costa Brava), organitza aquest dissabte a Begur una xerrada per explicar com ha afectat el Pla Director Urbanístic (PDU) de la Costa Brava al municipi, és a dir, quins paratges s’han salvat i quins continuen amenaçats, així com l’evolució dels diferents casos que les entitats ecologistes han denunciat i portat als tribunals.

En concret, a Begur, la Plataforma local ha portat diversos casos al Jutjat Contenciós Administratiu de Girona. Entre els quals es troba el projecte que s’està duent a terme a l’antiga Pedrera il·legal de s’Antiga, on s’estan construint 24 habitatges; el macroxalet de 4 plantes sobre el penya-segat de la platja de Port des Pi (Sa Riera); així com el projecte de grans dimensions en el polígon Van de Walle, en el que, sota el nom de Jardins de Sa Riera Living, s’estan construint 52 habitatges a tocar de la platja de Sa Riera.

Continua la lectura de “Dissabte 15 de febrer, presentació del Pla Director de la Costa Brava a Begur”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Dissabte 15 de febrer – Presentació del PDU de la Costa Brava a Begur. Us hi esperem!

Hem salvat la cala d’Aiguafreda! Així com d’altres zones de Begur! Però, vols conèixer quins paratges continuen en perill?

Amb l’objectiu d’informar sobre el Pla Director Urbanístic de la Costa Brava i de com ha afectat aquest a la vila de Begur, et convidem a assistir a la xerrada informativa que organitzem la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur (en col·laboració amb SOS Costa Brava i Ecologistes en Acció de Catalunya). Alhora, també informarem sobre els diferents casos que hem portat als tribunals.

T’esperem el dissabte 15 de febrer al casino de Begur (C/ del Casino nº1) de 10h30 a 12h.

Flyer 15 de febrer Begur

Per més informació: sosaiguafreda@gmail.com

Notícies pròpies, Totes les notícies

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur celebra que s’hagi salvat la cala d’Aiguafreda

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur celebra que s’hagi salvat la cala d’Aiguafreda, així com la reducció generalitzada del nombre d’habitatges previstos a Begur. Però alhora, la Plataforma ho considera una victòria agredolça a causa dels nombrosos projectes insostenibles de la vila que continuen el seu curs i que afecten, particularment, els entorns de Sa Riera. 

Muntatge Gencat
Muntatge de la cala d’Aiguafreda (Begur) emprat durant la roda de premsa a la Comissió territorial d’urbanisme de Girona.

El pla director de la Costa Brava presentat a Girona el passat 2 de desembre cataloga 12 sectors de Begur (sobre un total de 38 que hi ha en tot el municipi) com a extingits, és a dir, s’han desclassificat i en principi aquests sectors s’haurien salvat de la febre constructora. Un fet que suposarà evitar la construcció de fins a 515 nous habitatges al municipi de Begur.

Una de les zones que s’ha desclassificat és precisament el de la cala d’Aiguafreda. Un polèmic projecte que en els darrers dos anys ha estat en l’epicentre de nombroses protestes, ja que, en aquest paratge relativament verge de la costa de Begur es pretenia construir més de 260 habitatges i fins a 3 nous hotels. Actualment, però, i gràcies a la voluntat política mostrada per l’actual Departament de Territori i Sostenibilitat, aquest tram de la costa de Begur sembla estar finalment salvat. Un fet que suposa una victòria per la Plataforma SOS Aiguafreda, que es va constituir precisament amb l’objectiu de salvar aquest bocí de costa.

Continua la lectura de “La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur celebra que s’hagi salvat la cala d’Aiguafreda”

Notícies pròpies, Totes les notícies

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvemos Begur celebra que se haya salvado la cala de Aiguafreda en Begur

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvemos la Costa de Begur celebra que se haya salvado la cala de Aiguafreda, así como la reducción generalizada en el número de viviendas previstas en Begur. Pero al mismo tiempo, la entidad lo considera una victoria agridulce debido a los numerosos proyectos insostenibles que continúan su curso y que afectan, muy en particular, los entornos de Sa Riera.

Muntatge Gencat
Montaje de la cala de Aiguafreda (Begur) empleado durante la rueda de prensa en la Comisión territorial de urbanismo de Girona.

El plan director de la Costa Brava presentado ayer en Girona cataloga 12 sectores de Begur (sobre un total de 38 que hay en todo el municipio) como extinguidos, es decir, se han desclasificado y en principio parece que estos sectores se han salvado de la fiebre constructora. Un hecho que supondrá evitar la construcción de hasta 515 nuevas viviendas en el municipio de Begur.

Una de las zonas que se ha desclasificado es precisamente el de la cala de Aiguafreda. Un polémico proyecto que en los últimos dos años ha estado en el epicentro de numerosas protestas, ya que, en este paraje relativamente virgen de la costa de Begur se pretendía construir más de 260 viviendas y hasta 3 nuevos hoteles. Actualmente, y gracias a la voluntad política mostrada por el actual Departamento de Territorio y Sostenibilidad, este tramo de la costa de Begur parece estar finalmente salvado. Un hecho que supone una victoria para la Plataforma SOS Aiguafreda que se constituyó precisamente hace dos años para salvar este pedazo de la costa.

Continua la lectura de “La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvemos Begur celebra que se haya salvado la cala de Aiguafreda en Begur”

Notícies pròpies, Totes les notícies

El Jutjat Contenciós de Girona admet a tràmit un recurs contra el projecte “Jardins de Sa Riera”, a Begur

Ecologistes en Acció i la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur han presentat un recurs contra els Jardins de Sa Riera Living. Es tracta d’un projecte de 52 habitatges situat a la platja de Sa Riera, al municipi de Begur (Baix Empordà).

A causa dels elevats impactes i de les nombroses irregularitats detectades, les entitats ja havien presentat una denúncia urbanística el passat gener, però l’Ajuntament de Begur la va desestimar. Fet que va motivar a les entitats a portar també aquest cas als jutjats. Amb aquest, ja són tres els recursos contenciosos impulsats per Salvem Begur que han estat admesos a tràmit pel Jutjat Contenciós Administratiu de Girona.

DSC07076

Begur, 4 de novembre de 2019

El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha admès a tràmit el recurs contenciós administratiu presentat per Ecologistes en Acció de Catalunya i SOS Aiguafreda – Salvem Begur (ambdues entitats integrades a la Plataforma SOS Costa Brava), contra la urbanització del sector Van de Walle Residencial, així com la seva classificació com a sòl urbà.

Es tracta d’un recurs que impugna les obres d’urbanització i d’edificació que s’estan executant a tocar de la platja de Sa Riera, en el municipi de Begur (Baix Empordà), on l’Ajuntament ha autoritzat construir-hi dos blocs d’habitatges plurifamiliars amb un total de 52 habitatges i 78 aparcaments. Una actuació que ja ha implicat la desforestació d’unes tres hectàrees de bosc i l’extracció de milers de metres cúbics de terra.

El projecte en qüestió, anomenat Jardins de Sa Riera Living i que està promogut pel fons d’inversió suïs Stoneweg, ja va ser objecte de la interposició d’una denúncia urbanística el gener de 2019, a causa de les nombroses irregularitats detectades per les entitats ecologistes. Aquesta denúncia, però, va ser desestimada el passat 2 de juliol per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Begur. Un fet que va motivar la interposició d’un nou recurs davant dels Jutjats de Girona per part de les entitats.

El recurs contenciós interposat el passat 11 d’octubre, i que ha estat admès a tràmit pocs dies després (concretament el 30 d’octubre), s’adreça a impugnar les dues llicències d’obres que permeten construir els 52 habitatges en dues fases. Però alhora, també s’impugna indirectament el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Begur del 2003, doncs les entitats consideren que el Pla va classificar indegudament aquests terrenys de naturalesa forestal com a sòl urbà.

Entre d’altres aspectes rellevants, el recurs al·lega que les obres d’urbanització i edificació són il·legals, doncs es vulnera la prohibició d’urbanitzar terrenys amb pendents superiors al 20%; es vulnera la prohibició d’implantar pantalles arquitectòniques i acumulació de volums dins la franja litoral dels primers 500 metres i, entre d’altres; es denuncia la manca d’avaluació ambiental i d’emissió d’informes per part d’organismes públics. Així mateix, les entitats també denuncien certes irregularitats comeses per part de l’Ajuntament de Begur alhora de tramitar i resoldre la denúncia urbanística.

Amb aquest, ja són tres els recursos contenciosos administratius que la plataforma de Begur ha portat davant del Jutjat Contenciós Administratiu de Girona. Als casos de la Pedrera de s’Antiga i del Xalet de Port des Pi, ara s’ha de sumar el cas dels Jardins de Sa Riera Living, situat a escassa distància dels anteriors.

Més informació d’aquest cas a https://salvemaiguafreda.com/inici-projecte-urbanistic/jardins-de-sa-riera-living/

Notícies pròpies, Totes les notícies

Nova denúncia contra l’Ajuntament de Begur per un projecte urbanístic situat sobre dunes i en un espai protegit

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur, mitjançant Ecologistes en Acció, ha presentat una nova denúncia contra l’Ajuntament de Begur. Aquest cop contra la construcció de 33 nous habitatges a tocar de Puig Montcal, en un sector conegut com Montcal 2.

Les entitats denuncien que aquest projecte atempta contra els valors ambientals i paisatgístics de Begur, doncs gran part d’aquest sector es superposa amb l’Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Begur i la Xarxa Natura 2000, i alhora es situa sobre un sistema de dunes, un hàbitat en regressió catalogat com prioritari a conservar segons la normativa de la UE.

Begur, 13 d’agost de 2019

DSC05805La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya han presentat una nova demanda contra l’Ajuntament de Begur (Baix Empordà). Es tracta d’una denúncia contra un Projecte d’urbanització en un sector anomenat “Montcal 2” que preveu la construcció de fins a 33 habitatges, així com nous vials i aparcaments en una zona allunyada del nucli urbà. Una urbanització que donarà continuïtat al teixit urbà existent entre les zones de Fornells i Aiguablava.

El desenvolupament del Sector “Montcal 2”, que va ser aprovat de manera definitiva al setembre de 2014, així com el Projecte d’Urbanització aprovat el 2016, ocupa una superfície de 111.008 m2 i afecta una zona actualment recoberta per pins. Però les entitats denuncien que més de la meitat del sector en el que s’està desenvolupant el nou projecte es superposa amb l’Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Begur i la Xarxa Natura 2000. “Una catalogació que hauria de permetre garantir la conservació d’aquest espai natural i no pas la seva degradació”. Però a més, les entitats denuncien que el projecte s’està desenvolupant sobre un ecosistema dunar d’una gran fragilitat. Continua la lectura de “Nova denúncia contra l’Ajuntament de Begur per un projecte urbanístic situat sobre dunes i en un espai protegit”

Notícies pròpies, Totes les notícies

SOS Aiguafreda – Salvem Begur porta als tribunals el macroxalet que es pretén construir a primera línea de costa a la cala Port des Pi (Begur)

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur, mitjançant Ecologistes en Acció, va presentar el passat mes d’abril una denuncia urbanística a l’Ajuntament de Begur contra la construcció d’un nou xalet mastodòntic a primera línea de costa, concretament a la cala Port des Pi, a Sa Riera. Denúncia que va ser desestimada per la Junta de Govern Local just abans de les eleccions municipals, motius que han motivat a la Plataforma a portar també aquest cas als tribunals.

Begur, 9 d’agost de 2019

DSC05653La Plataforma Salvem Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya porten un nou recurs als Jutjats Contenciosos Administratius de Girona. Es tracta de la polèmica construcció d’un macro xalet d’un volum superior als 750 metres quadrats de sostre edificable, de quatre plantes aparents i amb una piscina a primera línea de costa, concretament al carrer S’Antiga nº 9, just a sobre la cala de Port des Pi en el municipi de Begur.

Les entitats van denunciar aquesta nova promoció urbanística el passat mes d’abril al•legant el greu impacte paisatgístic sobre l’últim tram mínimament verge de la costa de Sa Riera, una platja àmpliament malmesa per l’urbanisme i que es troba alhora a l’epicentre de dues grans construccions encara més polèmiques. Aquestes són les promocions de la Pedrera de s’Antiga i la dels Jardins de Sa Riera Living. Casos que també han estat denunciats pels greus impactes paisatgístics i ambientals que estan ocasionant i que alhora tenen en comú estar promoguts tots ells per capital estranger. Continua la lectura de “SOS Aiguafreda – Salvem Begur porta als tribunals el macroxalet que es pretén construir a primera línea de costa a la cala Port des Pi (Begur)”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

El conservatori del litoral de França, un exemple a seguir

Telenotícies de TV3 

Experts de nivell internacional alerten de la situació de la Costa Brava i que cal actuar-hi, no només per salvaguardar els espais naturals, sinó per evitar les conseqüències del canvi climàtic. Per això insisteixen que caldria seguir l’exemple del Conservatori del Litoral, de França, un organisme que té com a objectiu salvaguardar un terç del litoral.

Sin título

Recursos i materials, Recursos propis, Totes les notícies

Nous tríptics de Salvem Begur

Flyer Salvem Begur 2019 pg1

Flyer Salvem Begur pg 2

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Les plus belles plages de la côte catalane disparaissent sous le béton

Article publicat en equinox per Nico Salvado | 26/06/2019

Le fléau du bétonnage de la côte catalane a commencé sous la dictature franquiste et s’est poursuivi avec frénésie pendant la bulle immobilière. En 2019 les projets de construction repartent de plus belle et mettent en danger les joyaux de la côte : Cadaquès, Cap de Creus, Selva del Mar, Begur et Palamos.

D8rnc2dXUAAAWpe1

La côte méditerranéenne espagnole souffre d’un délire de bétonisation. Et la Catalogne est la plus touchée: 26,4% d’urbanisation, devant les 23,1% dans la région de Valence et 15,4% en Andalousie. Outre son impact sur la faune et la flore locales, l’urbanisation des sols rend aussi les habitants plus vulnérables aux inondations qui risquent de se multiplier avec le changement climatique, explique l’ONG Greenpeace. Continua la lectura de “Les plus belles plages de la côte catalane disparaissent sous le béton”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Preparen fins a 46 preguntes dirigides als diferents partits polítics que es presenten a l’alcaldia de Begur

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur, amb el suport d’Ecologistes en Acció de Catalunya, prepara una bateria de preguntes dirigides als diferents partits polítics que es presenten a l’alcaldia de Begur en les properes eleccions municipals.

Portada document

En aquest document, les entitats formulen fins a 46 preguntes dividides en 7 blocs i que consideren de gran transcendència pel futur del municipi, i conviden a les diferents forces polítiques que es presenten a les eleccions municipals de Begur que responguin a les preguntes formulades abans del 20 de maig. Alhora, sol·liciten que les preguntes formulades siguin respostes amb màxima transparència, honestedat i realisme, i estiguin així mateix argumentades, amb l’objectiu de transmetre a l’opinió pública els diferents posicionaments de cada partit.

Fruit de les nombroses polèmiques urbanístiques que han sorgit al municipi durant els darrers mesos, l’apartat més extens de preguntes el protagonitzen els temes d’Urbanisme i Habitatge. En aquest apartat, les entitats ambientals formulen a les diferents candidatures de Begur fins a 20 preguntes relacionades amb el model urbanístic que defendrien en cas de ser escollits/des per formar part del Ple del consistori, així com si aprovarien la construcció de nous hotels a la vila, o bé si donarien permisos per construir en terrenys situats en pendents superiors al 20% (un aspecte prohibit per la Llei d’Urbanisme de Catalunya vigent des de 2004). Continua la lectura de “Preparen fins a 46 preguntes dirigides als diferents partits polítics que es presenten a l’alcaldia de Begur”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Els ecologistes porten el cas de la Pedrera de s’Antiga de Begur al Jutjat Contenciós

El Jutjat de Girona admet a tràmit el Recurs Contenciós interposat per Ecologistes en Acció i la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur sobre la construcció de nous habitatges que està tenint lloc a la Pedrera de s’Antiga, al municipi de Begur (Baix Empordà).

Les entitats porten al jutjat aquest cas doncs la Junta de Govern de l’Ajuntament de Begur va acordar desestimar, el passat mes de gener, la denúncia urbanística que les entitats havien presentat mesos abans.

Pedrera de s'Antiga 2BR

El Jutjat Contenciós número 1 de Girona admet a tràmit el Recurs Contenciós interposat per Ecologistes en Acció i la plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur (ambdues entitats integrades a SOS Costa Brava) contra la llicència d’obres al sector de la Pedrera de s’Antiga, un paratge situat entre les cales d’Aiguafreda i Sa Riera, en plena costa de Begur.

En aquesta denúncia, a banda de sol·licitar al Jutjat Contenciós la immediata paralització de les obres i la íntegra restauració de l’espai, també s’impugna indirectament el Pla d’ordenació urbanística Municipal (POUM) de Begur de 2003 i el Pla Parcial urbanístic del sector S-28 “Pedrera de s’Antiga” de 2013. Entre els motius d’aquesta impugnació consten el d’haver atorgat il·legalment la classificació de sòl urbanitzable a uns terrenys de naturalesa forestal, amb importants valors naturals i paisatgístics, que estaven afectats pel deure de restauració i que, entre d’altres aspectes, presentaven pendents superiors al 20%, de manera que s’haurien d’haver classificat com a sòl no urbanitzable. Tal i com obliga la llei d’urbanisme de Catalunya vigent des del 2004, any a partir del qual està prohibit construir en terrenys amb pendents superiors al 20%. Continua la lectura de “Els ecologistes porten el cas de la Pedrera de s’Antiga de Begur al Jutjat Contenciós”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Los ecologistas llevan el caso de la cantera de s’Antiga de Begur al Juzgado Contencioso

El Juzgado de Girona admite a trámite el Recurso Contencioso interpuesto por Ecologistas en Acción y la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur sobre la construcción de nuevas viviendas en la cantera de s’Antiga, en el municipio de Begur (Baix Empordà).

Las entidades llevan al juzgado este caso puesto que la Junta de Gobierno del Ayuntamiento de Begur acordó desestimar, el pasado mes de enero, la denuncia urbanística que las entidades habían presentado meses antes.

Pedrera de s'Antiga BR

El Juzgado Contencioso número 1 de Girona admite a trámite el Recurso Contencioso interpuesto por Ecologistas en Acción y la plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur (ambas entidades integradas en SOS Costa Brava) contra la licencia de obras en el sector de la cantera de s’Antiga, un paraje situado entre las calas de Aiguafreda y Sa Riera, en plena costa de Begur.

En esta denuncia, además de solicitar al Juzgado Contencioso la inmediata paralización de las obras y la íntegra restauración del espacio, también se impugna indirectamente el Plan de ordenación urbanística municipal (POUM) de Begur de 2003 y el Plan Parcial urbanístico del sector S-28 “Cantera de s’Antiga” de 2013. Entre los motivos de esta impugnación constan el haber otorgado ilegalmente la clasificación de suelo urbanizable a unos terrenos de naturaleza forestal, con importantes valores naturales y paisajísticos, que estaban afectados por el deber de restauración y que, entre otros aspectos, presentaban pendientes superiores al 20%, por lo que se deberían haber clasificado como suelo no urbanizable. Tal y como obliga la ley de urbanismo de Cataluña vigente desde 2004, año a partir del cual está prohibido construir en terrenos con pendientes superiores al 20%. Continua la lectura de “Los ecologistas llevan el caso de la cantera de s’Antiga de Begur al Juzgado Contencioso”

Notícies pròpies, Totes les notícies

GRAN CONCERT SOS COSTA BRAVA

Vine al Gran Concert de SOS Costa Brava i ajuda’ns a protegir la costa que encara ens queda!

Dia i hora: Dissabte 4 de maig a les 21h
Lloc: Espai Ter, Torroella de Montgrí (Girona)

SOS Costa Brava (amb el suport d’Ecologistes en Acció) organitza el proper dissabte 4 de maig un gran esdeveniment a Torroella de Montgrí que comptarà amb la participació d’uns 30 músics, actors i actrius molt vinculades en la defensa del territori. Serà un acte de denúncia, però també una gran festa reivindicativa!

El Gran concert SOS Costa Brava és un esdeveniment que busca encoratjar la mobilització ciutadana i recaptar fons per lluitar contra l’especulació urbanística que amenaça la Costa Brava. A banda de les actuacions, durant el concert també s’explicarà breument què està fent la Plataforma, els casos urbanístics més greus que amenacen el futur del litoral gironí, així com el model territorial que es vol impulsar.

Tots els diners recaptats en aquest esdeveniment aniran destinats a la defensa de zones amenaçades i per promoure un model territorial sostenible de la Costa Brava.

Organitza: SOS Costa Brava i Ecologistes en Acció de Catalunya
Co-produeix: Espai Ter
Col•labora: Ajuntament de Torroella de Montgrí
Preu: A partir de 20€  (les persones que no puguin assistir al concert poden comprar les seves entrades en la FILA 0 i posar així el seu granet de sorra).

Les entrades ja estan disponible aquí: https://www.soscostabrava.cat/concert/

concert

Notícies pròpies, Totes les notícies

El dissabte 13 d’abril vine al Vermut Festiu que organitzem a Begur. T’hi esperem!

Per fer front a les múltiples despeses que tenim SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur fruit de les múltiples accions que hem impulsat per salvar la cala d’Aiguafreda, la Pedrera de s’Antiga, els Jardins de Sa Riera, la mansió a Port des Pi, etc., i dels informes tècnics que hem hagut d’encarregar, hem organitzat aquest recital teatralitzat a Begur.

Us esperem el dissabte 13 d’abril a les 12h al Casino Cultural de Begur! ☀🎤🍹

Us preguem màxima difusió: https://www.facebook.com/events/1082898198568723/

Moltes gràcies!

Póster 13 d'abril

Notícies pròpies, Totes les notícies

Carta oberta dirigida a l’Alcalde de Begur i al Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Imatge Begur

Begur, 29 de març de 2019

Benvolgut Senyor Loureiro (Alcalde de Begur),
Benvolgut Senyor Calvet (Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya),

Vostès i nosaltres no ens hauríem d’haver conegut en circumstàncies com aquestes. Però ho hem fet i no s’imaginen quant ho sentim, perquè la causa és el seu posicionament connivent amb la destrucció del nostre territori, un territori que vostès asseguren estimar, però que no demostren fer-ho. No obstant això, atès que més injust que l’engany és la falsa acusació, els volem demostrar en aquesta carta oberta el que diem, tant a vostès com a qualsevol que vulgui llegir-la.

En primer lloc, volem destacar que el lamentable augment de l’activitat constructora depredadora a la Costa Brava dels darrers tres anys és fàcilment demostrable. En aquest període de temps, l’activitat immobiliària s’ha incrementat exponencialment, especialment a Begur, amb la presentació massiva de Projectes de gestió urbanística per a la transformació desproporcionada de sòls d’alt valor ecològic i paisatgístic i de sol·licituds de llicències, per part de promotors, molts dels quals procedents de fons d’inversió estrangers. Continua la lectura de “Carta oberta dirigida a l’Alcalde de Begur i al Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

“Costa Brava, penúltimo asalto” viernes 29 de marzo a las 18:35 en TV2

Este viernes día 29 de marzo, El Escarabajo Verde de TV2 emite un programa dedicado a la Costa Brava, donde los fondos de inversión internacionales se apresuran a construir en los últimos terrenos vírgenes que quedan.

Durante este documental, El Escarabajo Verde entrevista a varios colectivos y entidades (entre las cuales la Plataforma “SOS Aiguafreda – Salvem Begur”), que hemos formado SOS Costa Brava y que estamos presionando a la Generalitat a revisar el crecimiento urbanístico del litoral del norte de Cataluña.

Notícies pròpies, Totes les notícies

Al•legacions al Pla Director Urbanístic del litoral gironí

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur presenta, conjuntament amb Ecologistes en Acció de Catalunya, les al·legacions al Pla Director Urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral gironí, així com les al·legacions corresponents al Document Ambiental Estratègic.

El document presentat, tot i que contempla aspectes generals de la Costa Brava, fa un anàlisi profund del model urbanístic de Begur (Baix Empordà), per tractar-se d’una de les viles de la Costa Brava amb major potencial edificatori i que incompleix àmpliament el creixement previst en el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines.

Imagen1

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona va aprovar el mes de febrer passat la revisió del Pla Director Urbanístic (PDU) del litoral gironí, per tal de personar-se en aquest tràmit, Ecologistes en Acció i la Plataforma SOS Aiguafreda han presentat nombroses al·legacions a aquest Pla, implorant a la Generalitat de Catalunya que impulsi un canvi de rumb radical amb respecte el model urbanístic actual de la Costa Brava, per tractar-se d’un model clarament depredador amb els recursos naturals escassos i els paisatges de la zona. En les al·legacions presentades, les entitats han volgut centrar principalment el focus en Begur, un municipi del Baix Empordà que consta d’uns 4.200 habitants i que pateix una forta sobresaturació turística els mesos d’estiu, quan la seva població pot arribar a multiplicar-se per 10.

Continua la lectura de “Al•legacions al Pla Director Urbanístic del litoral gironí”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Alegaciones al Plan Director Urbanístico del litoral de Girona

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur presenta, junto con Ecologistas en Acción de Catalunya, las alegaciones al Plan Director Urbanístico de revisión de los suelos no sostenibles del litoral de Girona, así como las alegaciones correspondientes al Documento Ambiental Estratégico.

El documento presentado, aunque contempla aspectos generales de la Costa Brava, hace un análisis profundo del modelo urbanístico de Begur (Baix Empordà), por tratarse de una de las poblaciones de la Costa Brava con mayor potencial edificatorio y que incumple ampliamente el crecimiento previsto en el Plan Territorial Parcial de las Comarcas de Girona.

Imagen1La Comisión Territorial de Urbanismo de Girona aprobó el pasado mes de febrero la revisión del Plan Director Urbanístico (PDU) del litoral gerundense, para personarse en este trámite, Ecologistas en Acción y la Plataforma SOS Aiguafreda han presentado numerosas alegaciones a este Plan, implorando a la Generalitat de Catalunya que impulse un cambio de rumbo radical con respecto al modelo urbanístico actual de la Costa Brava, por tratarse de un modelo claramente depredador con los recursos naturales escasos y los paisajes de la zona. En las alegaciones presentadas, las entidades han querido centrar principalmente el foco en Begur, un municipio del Baix Empordà que consta de unos 4.200 habitantes y que sufre una fuerte sobresaturación turística los meses de verano, cuando su población puede llegar a multiplicarse por 10.

Continua la lectura de “Alegaciones al Plan Director Urbanístico del litoral de Girona”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

La moratòria del conseller Damià Calvet a la Costa Brava no salva la urbanització de Sa Riera

Article publicat en elTriangle per Jaume Reixach | 19/03/2019

WhatsApp Image 2019-03-26 at 13.08.45

Aquesta promoció immobiliària la fa una empresa vinculada al cas del 3%

L’empresa suïssa té les arrels a Andorra

L’empresa que s’està carregant la cala Sa Riera de Begur, Stoneweg Spain SL, és filial de la societat Stoneweg SA, amb seu a Ginebra (Suïssa). Però el seu fundador i president, Jaume Sabater Martos, té els seus antecedents familiars directes a Andorra i a Catalunya. És fill de l’exalcalde convergent de Portbou, Jaume Sabater Rovira, que va fer, amb posterioritat, una profitosa carrera en el món, sempre tèrbol, de les finances d’Andorra. Continua la lectura de “La moratòria del conseller Damià Calvet a la Costa Brava no salva la urbanització de Sa Riera”

Aparició en mitjans, Notícies pròpies

“Salvar la Costa Brava”, a “30 minuts”

El 17 de març a les 21h55 el programa “30 minuts” de TV3 emetrà el documental “Salvar la Costa Brava” que tracta sobre la reactivació del sector immobiliari a la Costa Brava.

Durant la realització del documental, l’equip del “30 minuts” ha entrevistat a nombrosos actors, entre els quals plataformes locals com “SOS Aiguafreda – Salvem Begur”, i d’altres entitats ecologistes que ens hem unit sota el paraigües de SOS Costa Brava amb l’objectiu de preservar els últims paratges naturals de la costa.

Aquí podreu accedir al documental de “30 minuts” 

Notícies pròpies, Totes les notícies

Informe de SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur sobre el planejament urbanístic a Begur

PortadaLa Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur fa públic un informe per donar a conèixer els principals impactes ambientals i socials derivats del model urbanístic actual del municipi de Begur (Baix Empordà).

Descarregar aquí l’informe complert sobre el planejament urbanístic a Begur.

En el document s’inclou una llista amb les preocupacions i peticions de la Plataforma, que, entre d’altres, sol·licita una revisió profunda del planejament urbanístic de Begur i la desclassificació de tots aquells sectors d’interès natural amb pendents superiors al 20%. Finalment, l’informe conclou amb un resum dels principals casos urbanístics que SOS Aiguafreda ha tractat fins l’actualitat: la cala d’Aiguafreda, la Pedrera de s’Antiga i els Jardins de Sa Riera.


Per donar suport econòmic a la Plataforma SOS Aiguafreda (que ha de fer front als múltiples casos que afecten el futur del municipi) visiteu la secció col.labora.

Notícies pròpies, Totes les notícies

Els “Jardins de Sa Riera” protagonitzen una nova denuncia urbanística a Begur

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur i Ecologistes en Acció interposen una denúncia urbanística contra els actes d’edificació i d’urbanització dels “Jardins de Sa Riera”. Un projecte que pretén construir unes 52 vivendes a tocar de la platja de Sa Riera (Begur).

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya han presentat una altra denúncia urbanística a l’Ajuntament de Begur, aquest cop contra els actes d’edificació i d’urbanització que s’estan executant a Sa Riera, Begur, així com també denuncien la tala d’arbres i el moviment de terres iniciats. Continua la lectura de “Els “Jardins de Sa Riera” protagonitzen una nova denuncia urbanística a Begur”

Notícies pròpies, Totes les notícies

Los “Jardines de Sa Riera” protagonizan una nueva denuncia urbanística en Begur

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur y Ecologistas en Acción interponen una denuncia urbanística contra los actos de edificación y de urbanización de los “Jardines de Sa Riera”. Un proyecto que pretende construir unas 52 viviendas cerca de la playa de Sa Riera (Begur).

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur y Ecologistas en Acción de Cataluña han presentado otra denuncia urbanística al Ayuntamiento de Begur, esta vez contra los actos de edificación y de urbanización que se están ejecutando en Sa Riera, Begur, así como también denuncian la tala de árboles y el movimiento de tierra iniciados. Continua la lectura de “Los “Jardines de Sa Riera” protagonizan una nueva denuncia urbanística en Begur”

Notícies pròpies, Totes les notícies

L’acte de SOS Aiguafreda omple el Casino de Begur

Ahir, 26 de gener de 2019, més de 200 persones varen omplir el Casino Cultural de Begur durant l’acte informatiu organitzat per la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur, en col·laboració amb Ecologistes en Acció i SOS Costa Brava.

L’acte va iniciar amb Lydia Chaparro, membre d’Ecologistes en Acció i SOS Aiguafreda, que va explicar els plans urbanístics de Begur i les amenaces que planen sobre el patrimoni natural i cultural de la vila. La presentació va contemplar també els efectes negatius d’algunes de les urbanitzacions més insostenibles que trenquen el paisatge i l’harmonia de la vila, així com els impactes ambientals més rellevants com a fruit del creixement urbanístic continu de Begur. “Un creixement  que ha suposat un increment de la superfície urbanitzada a la vila de 142% en 16 anys”.

Acte seguit va intervenir l’Eduard de Ribot, activista i advocat de SOS Costa Brava, que va explicar els múltiples projectes urbanístics que afecten la Costa Brava de Nord a Sud (alguns dels quals ja han estat denunciats per aquesta plataforma) i els impactes que el desenvolupament d’aquests projectes podrien ocasionar sobre el futur de la regió. Atès que l’acte tenia lloc a Begur, l’advocat va fer un repàs més exhaustiu dels casos que planen sobre la vila, com ara els casos de la cala d’Aiguafreda i el de la pedrera de s’Antiga, i va anunciar l’imminent denúncia urbanística relativa al sector Van de Walle a Sa Riera (Urbanització de Jardins de Sa Riera Living) que la Plataforma SOS Aiguafreda presentarà aquesta mateixa setmana. Continua la lectura de “L’acte de SOS Aiguafreda omple el Casino de Begur”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

SOS Costa Brava, a la zona 0

Article publicat per El Punt Avui per Esteve Carrera | 27/01/2019

 • L’acte informatiu de les plataformes mediambientals SOS Aiguafreda i SOS Costra Brava omple el Casino Cultural de Begur
 • Segons les entitats, la moratòria urbanística és una oportunitat però és insuficient

1_0 foto casino begur

Amb Aiguafreda va començar tot. Begur, precisament perquè és una de les postals més emblemàtiques de la Costa Brava –o de quan aquesta costa encara era brava–, és també el rovell de l’ou de les mobilitzacions contra l’urbanisme a ultrança. Quedava el dubte, però, de saber si aquesta mobilització estava realment arrelada en un municipi turístic com Begur. Per això la convocatòria ahir d’un acte informatiu de la Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur tenia valor de prova de foc. Continua la lectura de “SOS Costa Brava, a la zona 0”

Notícies pròpies, Totes les notícies

26 de gener – Acte informatiu “Salvem la Costa de Begur”

Acte informatiu i debat per un territori digne

Hora: 10h30 a 12h00  |  Lloc: Casino Cultural, Begur

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur organitza aquest dissabte un acte informatiu a Begur (Baix Empordà) per explicar els plans urbanístics del municipi i les amenaces que planen sobre el patrimoni natural i cultural de la vila; la denúncia urbanística relativa al sector Van de Walle a Sa Riera (Urbanització de Jardins de Sa Riera Living) que la Plataforma presentarà aquesta mateixa setmana; així com una anàlisis dels sectors a Begur afectats per la moratòria proposada per la Generalitat que implica la suspensió de llicències per construir en la franja dels 500 metres del litoral. Continua la lectura de “26 de gener – Acte informatiu “Salvem la Costa de Begur””

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Vida verda – Especial SOS Costa Brava

Audio programa Vida verda de rtve per Pilar Sampietro | 19/01/2019

Anàlisi complet dels casos d’alerta per construcció a la Costa Catalana i que s’agrupen en la Plataforma #SosCostaBrava. Unes hores després de la Moratòria d’un any decretada per la Comissió d’Urbanisme de Girona analitzem la situació actual del territori amb Marta Ball-Llosera, Secretària tècnica de l’IAEDEN-Salvem l’Empordà, Raimon Costa i el cas del bosc de Tamariu que començava a ser talat aquest Nadal, Lydia Chaparro de SOS Aiguafreda-Salvem la Costa de Begur, Joan Mora i el bosc que es vol tallar per ampliar l’autopista de la C-32 i l’advocat de la Plataforma Eduard Ribot. Abans però ens situem en el paisatge amb els ocells costaners que ens porta Eloisa Matheu.

https://secure-embed.rtve.es/drmn/embed/audio/4943458 Vida verda – Especial SosCostaBrava

Notícies pròpies, Totes les notícies

Un gran pas en la conservació de la costa de Begur i de la Costa Brava

22 10 18_032

SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur considera una gran notícia la moratòria proposada aquest gener per la Comissió d’Urbanisme de Girona “El fet que s’hagi nclòs la urbanització de la Pedrera de s’Antiga, així com la de la cala d’Aiguafreda són excel•lents notícies. A Sa Riera, a més, aquesta moratòria inclou tres sectors més que es pretenien urbanitzar molt a prop de la platja (sectors Sa Riera i Es Torradors A i B), doncs mitjançant aquesta moratòria s’ha aconseguit reduir uns 50 nous habitatges i 1 hotel en la zona de Sa Riera i uns 265 nous habitatges i 3 hotels en la zona d’Aiguafreda”. Continua la lectura de “Un gran pas en la conservació de la costa de Begur i de la Costa Brava”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Aturades les obres a Aigua Xelida, Aigua Freda, Sant Sebastià i S’Antiga, entre altres

Article publicat Ràdio Capital per Daniel Cortès | 17/01/2019

L’entitat ecologista SOS Costa Brava ha aconseguit aquest dijous una primera victòria en la seva lluita per revertir la urbanització del litoral de la Costa Brava. Després de l’anunci de la Generalitat que aturaria temporalment algunes llicències urbanístiques, que va avançar Ràdio Capital, avui s’ha posat noms als projectes afectats per aquesta moratòria d’un any.

Són tots aquells que es troben en un marge de 500 metres del litoral i en un pendent superior al 20 per cent, sempre que no tinguin la llicència d’obres ja concedida. Això fa que el famós projecte de Sa Riera Living no es troba entre els que s’aturen, perquè les obres ja han començat.

On no podran continuar els treballs és a Aigua Xelida. La cala de Palafrugell va veure com es talaven arbres per començar a construir desenes de xalets de luxe. Però ho van fer sense llicència, de manera que la zona es veu afectada per aquesta moratòria. Continua la lectura de “Aturades les obres a Aigua Xelida, Aigua Freda, Sant Sebastià i S’Antiga, entre altres”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Els ‘pirates’ ataquen Begur

Article publicat en elTriangle per Jaume Reixach | 12/01/2019

CANTERA S'ANTIGA RONDA 0
Pedrera de s’Antiga, Sa Riera (Begur)

El municipi de Begur, a la Costa Brava, pateix una sobtada agressió al seu patrimoni natural, ja molt malmès després de la febre especuladora urbanística desfermada durant la dictadura franquista. Sota l’actual mandat de l’alcalde Joan Loureiro (ERC) s’han desempolsat vells projectes que havien quedat aparcats arran de l’esclat de la bombolla immobiliària del 2007 i les màquines excavadores i les grues han tornat a proliferar en els boscos de les paradisíaques cales de Begur, sobretot Sa Riera però també Sa Tuna, Aiguablava, Montcal i fins a vint sectors més.

Aquesta nova invasió del ciment no només és un atemptat contra els valors paisatgístics de la Costa Brava. És sabut que els paradisos fiscals amaguen diners d’origen escabrós i, precisament, tres de les empreses que promouen destructors projectes immobiliaris a Begur estan vinculades accionarialment amb aquests refugis de ‘pirates’ de les finances internacionals. Continua la lectura de “Els ‘pirates’ ataquen Begur”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Tala de pins i alzines a la cala sa Riera de Begur per construir-hi 52 cases de luxe

Ecologistes i alguns polítics mostren el seu rebuig a un projecte que té el permís de l’Ajuntament

Article publicat en El País per Marta Rodríguez | 09/01/2019

La promotora suïssa Stoneweg, SA ha començat la desforestació d’alzines i pins del polígon de sòl urbà “P11b Van de Walle Residencial”, en una de les últimes zones boscoses properes al nucli de la platja de sa Riera a Begur (Baix Empordà) per construir-hi 52 habitatges amb possibilitat d’un hotel. La Plataforma SOS Aiguafreda-Salvem la Costa de Begur la setmana que ve interposarà una denúncia contra la urbanització en aquesta platja, que consideren que “pràcticament ja ha perdut tota naturalitat”. Els vídeos d’aquestes tales que han compartit els ecologistes han causat rebuig a les xarxes socials. El Consistori sosté que les obres compleixen la normativa. Continua la lectura de “Tala de pins i alzines a la cala sa Riera de Begur per construir-hi 52 cases de luxe”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Los planes urbanísticos del litoral, a examen

Territorio ha aumentado de 191 a 263 los sectores pendientes de urbanizar que revisará en la Costa Brava

Artículo publicado en El País por Marta Rodríguez | 29/12/2018

All-focus

Una treintena de planes urbanísticos, la mayoría proyectados hace décadas, han despertado en los últimos meses a primera línea de mar en varios de los 22 municipios de la Costa Brava. En caso de materializarse supondrían la construcción de unas 2.500 viviendas. Los ecologistas, unidos en la Plataforma SOS Costa Brava desde agosto, se oponen frontalmente a que haya “ni un palmo más de cemento”. La presión ecologista ha activado a los alcaldes, que han contactado con la Generalitat para analizar sus posibilidades, teniendo en cuenta que sólo 11 de ellos tienen sus Planes de Ordenación Urbanística Municipal (POUM) adaptados a la actual Ley de Urbanismo. El Govern se ha comprometido a analizar 263 sectores para desclasificar todos los que sea posible.

Continua la lectura de “Los planes urbanísticos del litoral, a examen”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Quina nova zona de bosc està sent destruïda a Begur?

Article publicat a El Triangle | 10/12/2018

montcal 2018-12-07 at 14.48.24

La del Puig de Montcal. Era un magnífic bosc de pins pinyers. Hi han entrat excavadores i estan removent la terra i fent caure els arbres. S’hi està fent una nova urbanització del tipus “ciutat jardí extensiva”. La Plataforma Salvem la costa de Begur ha anunciat que donarà dades d’aquest nou projecte urbanístic que malmet el paisatge i l’ecologia de la vila, els propers dies. “Les pinedes de les muntanyes de Begur estan desapareixent a un ritme alarmant”, denuncia.

Begur és un dels pobles més perjudicats per la represa de la construcció d’habitatges i hotels al territori costaner de l’Empordà. Els seus prop de 4.000 habitants s’han acostumat els darrers temps a veure com àrees boscoses desapareixen per donar pas a diverses urbanitzacions, com la construcció de 52 habitatges a tocar de la platja de Sa Riera, la reconversió de la pedrera de S’Antiga en més xalets i segones residències i la construcció de 400 habitatges a la cala d’Aiguafreda. Continua la lectura de “Quina nova zona de bosc està sent destruïda a Begur?”

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Batalla jurídica per la Costa Brava

 • La moratòria de Territori deixa fora projectes amb permís que SOS Costa Brava vol impugnar
 • Alcaldes afectats veuen arriscat oposar-s’hi per les indemnitzacions
 • La plataforma qüestiona els drets d’edificació

Article publicat a El Punt Avui per Emili Agulló | 25/11/2018 

L’anunci de l’avançament del pla direc­tor urbanístic (PDU) de sòls no sos­te­ni­bles al lito­ral gironí, per sus­pen­dre des del Depar­ta­ment de Ter­ri­tori noves llicències d’edi­fi­cació en fins a 192 sec­tors dels 22 muni­ci­pis de la Costa Brava, deixa fora alguns dels pro­jec­tes més con­tro­ver­tits que movi­ments eco­lo­gis­tes i veïnals de les pobla­ci­ons afec­ta­des qüesti­o­nen. El fet que la Gene­ra­li­tat posi fil a l’agu­lla per revi­sar els pla­ne­ja­ments amb una mirada res­tric­tiva ha estat ben rebut, d’entrada, des dels con­sis­to­ris i des de la pla­ta­forma SOS Costa Brava, però aquesta última enti­tat, que ja ha denun­ciat als jut­jats pre­sump­tes irre­gu­la­ri­tats d’algu­nes de les actu­a­ci­ons immo­biliàries en curs, no abaixa la guàrdia i aposta pels liti­gis per mirar d’atu­rar obres.

Continua llegint la notícia original a El Punt Avui.

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Salvem la Costa de Begur alerta d’una nova construcció a la cala Port des Pi

La plataforma reclama a l’Ajuntament que aturi els quatre projectes que es volen aixecar al municipi

Article publicat al Diari ARA Comarques Gironines per Maria Garcia  | 22/11/2018 

Les noves construccions projectades a la Costa Brava sembla que no tenen aturador. La plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur ha denunciat que un promotor immobiliari estranger vol construir “una nova mansió” sobre el penya-segat de la cala Port des Pi. L’entitat no té gaire informació del nou projecte urbanístic, només els detalls a què ha pogut accedir un veí del municipi que ha consultat l’expedient d’obres i a través del qual han conegut l’existència del nou projecte urbanístic.

Segons es desprèn d’aquest document, es tracta d’una nova construcció de quatre plantes i piscina, però es desconeix la superfície que ocuparia. “Està situat en un terreny amb un fort pendent i que afectarà una de les cales més emblemàtiques del municipi, la cala Port des Pi, on es destruirà part de la vegetació i del paisatge, i on, a més, hi ha perill d’esllavissades”, ha denunciat la portaveu de la plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur, Lydia Chaparro, que ha demanat a l’Ajuntament de Begur (ERC) que n’aturi la construcció i denegui la llicència que els ha concedit.

Continua llegint la notícia original al diari ARA.

Aparició en mitjans, Totes les notícies

Nova barrabassada urbanística a Begur

En comptes d’exigir la seva restauració, l’Ajuntament atorga una llicència per construir habitatges de luxe en una pedrera il·legal

Article publicat a ElTriangle | 14/11/2018 

Ecologistes en Acció de Catalunya, en nom de la Plataforma SOS Aiguafreda-Salvem la Costa de Begur, ha presentat una denúncia urbanística contra l’Ajuntament de Begur per les obres que s’estan duent a terme a la pedrera de s’Antiga, un paratge situat al bell mig de la Costa Brava.

La Plataforma SOS Aiguafreda-Salvem la Costa de Begur, que es va crear el passat mes de juny per fer un front comú contra la urbanització de 71 hectàrees a la cala d’Aiguafreda, inicia una nova actuació contra l’Ajuntament de Begur, aquest cop per impedir la construcció d’habitatges de luxe a l’antiga pedrera de s’Antiga, situada entre les cales d’Aiguafreda i Sa Riera.

Continua llegint la notícia original al diari a ElTriangle.