Qui som?

Contacte i més informació a sosaiguafreda@gmail.com

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la costa de Begur som un grup d’entitats i persones individuals que ens hem començat a organitzar i unir el mes de juny de 2018 per lluitar contra la construcció en unes 70 hectàrees a la cala d’Aiguafreda on es pretenen construir uns 260 habitatges i 3 nous hotels. No obstant, degut als múltiples projectes urbanístics que hem anat descobrint, actualment sabem que es podrien desenvolupar al municipi més de 1.000 nous habitatges i fins 6 nous hotels (1 a Sa Riera, 3 a Aiguafreda, 1 a Vancells i 1 a l’Oest de Begur). Per aquests motius en els últims mesos la Plataforma també hem començat a treballar i organitzar-nos per aturar altres actuacions urbanístiques promogudes per l’Ajuntament de Begur i que considerem clarament insostenibles.

L’entitat que fa de paraigües d’aquesta plataforma cívica és Ecologistes en Acció, però cap de les accions que s’estan duent a terme serien possible sense la col·laboració i ajuda desinteressada d’altres entitats i nombroses persones individuals que li donen suport, entre les quals molts veïns i veïnes de la zona que consideren que cal posar-hi fre al model urbanístic de Begur.

Creiem que la base de la cohesió social i de l’economia local de la Costa Brava és precisament la conservació del seu territori i del seu patrimoni natural, i no pas la seva destrucció i sobresaturació. A banda, considerem que l’època del turisme de masses i del desgavell urbanístic buscant benefici per uns pocs individus i a qualsevol preu hauria d’haver quedat definitivament enrere. Però, malauradament, aquest no és el cas de Begur, on les previsions urbanístiques podrien soterrar sota el ciment gran part dels sòls no protegits del municipi.

Tenint en compte, a més, que el terme municipal de Begur està francament sobresaturat i massificat els mesos d’estiu i que ja s’ha superat amb escreix la capacitat de càrrega de la zona, la Plataforma s’ha constituït amb l’objectiu de fer pressió a l’Ajuntament -i altres administracions competents- amb la intenció d’aturar l’especulació urbanística i poder així recuperar el caràcter autèntic de Begur.

Per poder assolir el nostre objectiu, la Plataforma ha realitzat en els últims mesos tot un seguit d’accions, entre les quals:

  • Una campanya de recaptació de fons per pagar l’assessorament jurídic i poder produir una sèrie de materials de divulgació. La campanya de Goteo va finalitzar el 30 de setembre de 2018 i podem concloure que ha estat tot un èxit. No obstant, en aquesta carrera de fons contra l’especulació urbanística, continuarem necessitant al llarg dels propers mesos (i anys!) suport econòmic i ajuda de tot tipus. Les persones interessades en ajudar-nos poden visitar la secció AJUDA.
  • Amb l’objectiu de personar-se en el tràmit d’informació pública sobre la urbanització a la cala d’Aiguafreda, el passat 13 de juliol varem lliurar a l’Ajuntament de Begur nombroses al·legacions firmades per vora un miler de persones. Aquestes al·legacions encara no han tingut resposta per part de l’Ajuntament, però sabem que han servit per a que el consistori sol·liciti la realització de tota una sèrie d’informes sobre el projecte urbanístic i per a que el Síndic de Greuges obrís una investigació al respecte.
  • Posteriorment a la presentació de les al·legacions i als primers comunicats de la Plataforma, varem organitzar una roda de premsa a Begur que va tenir un gran ressò mediàtic i que va ser el punt de partida formal de l’entitat. D’ençà, els plans urbanístics a Begur han tingut un paper destacat en la premsa catalana, nacional, però també en la premsa internacional (veure secció notícies on hi consta la cobertura mediàtica més rellevant).
  • En els últims mesos la Plataforma també hem mantingut reunions amb l’Ajuntament de Begur, així com amb diversos partits polítics del Parlament de Catalunya, parlamentaris europeus i hem mantingut dues audiències curtes amb el President de la Generalitat de Catalunya, el M.H. Joaquim Torra i Pla.
  • A més de les diferents activitats organitzades i les que queden per organitzar… SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur (mitjançant Ecologistes en Acció) també hem presentat denúncies contra les urbanitzacions a la Pedrera de s’Antiga; els Jardins de Sa Riera Living; Montcal 2; així com el futur xalet que es pretén construir a la cala de Port des Pi.
  • Així mateix, el passat 26 de gener varem organitzar un acte informatiu a Begur en el que assistiren més de 200 persones. Un acte que es va clausurar amb la lectura d’un manifest davant de l’Ajuntament de Begur.
  • A banda de tot ho anterior, una altra de les fites importants ha estat l’impuls i la creació el 4 d’agost de 2018 de la Plataforma SOS Costa Brava. Sota aquest paraigües nombroses entitats del territori s’han unit per lluitar de manera coordinada davant l’allau d’amenaces que planen sobre tota la costa. Visiteu http://www.soscostabrava.cat, llegiu el manifest, signeu la petició i participeu en les nostres xerrades!

En el futur immediat tenim previstes múltiples accions per tal d’assolir els objectius que ens hem marcat. Totes les persones que estigueu interessades en posar el vostres granet de sorra consulteu la secció Us Necessitem o visiteu-nos a les xarxes socials de Twitter i Facebook.

Contacte i més informació a sosaiguafreda@gmail.com

Sin título