Qui som?

La Plataforma Salvem la cala d’Aiguafreda som un grup d’entitats i persones individuals que ens hem començat a organitzar i unir el mes de juny de 2018 per lluitar contra la construcció en 71 hectàrees a la cala d’Aiguafreda on es pretenen construir centenars de segones residències i nous hotels. No obstant, degut als múltiples projectes urbanístics que es pretenen desenvolupar al municipi, en les últimes setmanes la Plataforma també hem començat a treballar i organitzar-nos per aturar altres actuacions urbanístiques -i clarament insostenibles- promogudes per l’Ajuntament de Begur.

L’entitat que coordina aquesta plataforma és Ecologistes en Acció, però cap de les accions que s’estan duent a terme serien possible sense la col·laboració i ajuda desinteressada d’altres entitats i nombroses persones individuals que li donen suport, entre les quals molts veïns i veïnes de la zona que consideren que cal posar-hi fre al model urbanístic de Begur.

Tenint en compte, a més, que el terme municipal de Begur està francament sobresaturat i massificat els mesos d’estiu, en particular pel que fa el trànsit rodat, i que ja s’ha superat amb escreix la capacitat de càrrega de la zona, la Plataforma s’ha constituït amb l’objectiu de fer pressió a l’Ajuntament -i altres administracions competents- amb la intenció d’aturar l’especulació urbanística del municipi i poder així recuperar el caràcter autèntic de Begur.

Per poder assolir el nostre objectiu, la Plataforma ha realitzat en els últims mesos tot un seguit de d’accions, entre les quals:

  • Una campanya de recaptació de fons per pagar l’assessorament jurídic i poder produir una sèrie de materials de divulgació. La campanya de Goteo va finalitzar el 30 de setembre i podem concloure que ha estat tot un èxit. No obstant, en aquesta carrera de fons contra l’especulació urbanística, continuarem necessitant al llarg dels propers mesos (i anys!) suport econòmic i ajuda de tot tipus. Les persones interessades en ajudar-nos poden visitar la secció col·labora.
  • Amb l’objectiu de personar-se en el tràmit d’informació pública de la Modificació puntual del POUM de Begur en la zona d’Aiguafreda, el passat 13 de juliol varem lliurar a l’Ajuntament de Begur nombroses al·legacions firmades per vora un miler de persones. Aquestes al·legacions encara no han tingut resposta per part de l’Ajuntament, però sabem que han servit per a que el consistori sol·liciti la realització de tota una sèrie d’informes sobre el projecte urbanístic i per a que el Síndic de Greuges obrís una investigació al respecte.
  • Posteriorment a la presentació de les al·legacions i als primers comunicats de la Plataforma, varem organitzar una roda de premsa a Begur que va tenir un gran ressò mediàtic i que va ser el punt de partida formal de l’entitat. A partir d’aquella data, la Plataforma -i en particular els plans urbanístics de Begur- han tingut un paper destacat en la premsa catalana, nacional, però també en la premsa internacional, amb aparició en mitjans tant destacats com ara L’Indépendant, France 2 i The Telegraph (veure secció notícies on consta la cobertura mediàtica més rellevant).
  • En els últims mesos la Plataforma Salvem la cala d’Aiguafreda també hem mantingut reunions amb diversos parlamentaris i amb l’Ajuntament de Begur, i ens hem coordinat amb d’altres entitats i plataformes de la Costa Brava (sota el nom de SOS Costa Brava) que com nosaltres lluiten per preservar el medi ambient, el paisatge i la qualitat de vida a la Costa Brava.

En el futur immediat tenim previstes tota una sèrie d’activitats per tal d’assolir la fita que ens hem marcat. Totes les persones que estiguin interessades en posar el seu granet de sorra, consulteu la secció col.labora, contacteu-nos per email a sosaiguafreda@gmail.com o visiteu-nos a les xarxes socials de Twitter i Facebook.

Sin título.png